Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Beleggingsbeleid grote zorgverzekeraars verre van duurzaam'

17 september 2018 07:46 Aangepast: 17 september 2018 13:14
Mensen lopen langs het kantoor van verzekeraar VGZ. Beeld © ANP

Het is volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer niet best gesteld met het duurzame beleggingsbeleid van de grote zorgverzekeraars CZ, Menzis en VGZ. De drie hebben geen beleid als het gaat om klimaatverandering, dierenwelzijn of de olie- en gassector.

Het beleid wat er wel ligt, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrechten en wapens, is volgens onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer ontoereikend.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerkingsverband van onder andere Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het beoordeelt het beleggingsbeleid van grote verzekeraars in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema's. Bovengenoemde drie zijn als eerste onder de loep genomen.

Slechte scores

De scores van de drie zorgverzekeraars zijn erg laag. Alle drie scoren tenminste vijftien keer het rapportcijfer 1, 'zeer slecht'. Alleen VGZ haalt twee keer het rapportcijfer 5, 'twijfelachtig', voor het beleid op het gebied van arbeidsrechten en corruptie.

Projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer, Titus Bolten, zegt: "Wij kijken er eerlijk gezegd niet erg van op dat het maatschappelijk beleid van de zorgverzekeraars nog onderontwikkeld is."

Vijf jaar geleden, toen het duurzaamheidsbeleid van de verzekeraars voor het eerst onder de loep genomen werd, was de situatie volgens hem ook al niet best. Bolten: "We rekenen er op dat ook de zorgverzekeraars in de komende jaren echt werk van hun beleid gaan maken."

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Bank wijkt vaker af van bonusplafond dan verzekeraar

Juiste vragen stellen

CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen zegt desgevraagd in een reactie: "We komen er inderdaad niet goed uit. Kennelijk kijken ze daar naar andere dingen. Wij zijn wel degelijk bezig met beleid."

Zo wordt er volgens haar bijvoorbeeld goed gekeken naar de arbeidsomstandigheden van werknemers van een geneesmiddelenproducent in India waar CZ in belegt. "We praten veel met allerlei partijen en stellen dan ook de juiste vragen." 

'Geen schaamte'

Daarnaast, zegt zij, is het beleggingsbeleid van CZ gestoeld op de United Nations Principles for Responsible Investment en de UN Global Compact. "Dat laatste bestaat uit tien heel fundamentele principes waaraan bedrijven moeten voldoen."

Het gaat hierbij om mensen- en arbeidsrechten, milieu en anti-corruptie. "Daarnaast sluiten we bedrijven uit die zich bezig houden met de productie en handel in controversiële wapens en met de productie van tabak. Het voelt dus niet alsof we onder de tafel moeten gaan liggen van schaamte."

Slecht beeld

Joeri van Veen van Menzis zegt dat de Eerlijke Verzekeringswijzer 'een slechter beeld van geeft dan nodig'. "Wij hebben duurzaam beleggen al jaren hoog in het vaandel staan en hebben daarin mooie stappen gezet." 

Het is volgens hem 'een thema dat continu ontwikkelen vergt'. "We zullen de verbeterpunten graag oppakken."

Tien voor bonusbeleid

Op het slechte rapport voor de verzekeraars, springt één beoordeling eruit: een tien voor het bonusbeleid. Dat is ook niet zo gek, want sinds 2016 geldt er een bonusplafond voor de financiële sector. Bonussen voor bankiers en verzekeraars mogen maximaal twintig procent van hun jaarsalaris zijn.

Naast een Eerlijke Verzekeringswijzer komt het samenwerkingsverband van onder andere Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib elke twee jaar met een Eerlijke Bankwijzer. Onlangs zegde Nederlandse banken hun samenwerking hierin op. Het conflict gaat over de gebruikte methodes van het vergelijkingsplatform.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van