Bedrijven

Volkswagen stopt met de productie van legendarische Kever

14 september 2018 07:25 Aangepast: 14 september 2018 08:52
In juli zal het laatste model van de band rollen. Beeld © ANP

Volgend jaar juli zal de laatste Volkswagen Beetle van de band rollen in de fabriek in Mexico. De automaker stopt met de productie van het legendarische model, dat in Nederland bekend staat als Kever.

Volgens het bedrijf neemt de vraag naar het model af. Klanten zouden meer oren hebben naar SUV's. Ter ere van de Beetle worden er nog twee modellen gemaakt, met enig gevoel voor dramatiek de Final Edition SE en Final Edition SEL genoemd.

De eerste Beetle werd gebouwd in 1938. Door de jaren heen zijn er ruim 20 miljoen geproduceerd. De wagen kreeg diverse malen een facelift. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden nieuwe modellen gebouwd die Superbeetles werden genoemd. Vanaf 1998 verschenen de New Beetle op de markt die in 2011 ook weer een opvolger kreeg.

Hard gelag voor fans

In de jaren zestig was het model dusdanig populair, onder meer in de VS, dat Volkswagen zijn eerste fabriek op Amerikaanse bodem realiseerde, puur voor de productie van het wagentje.

Volkswagen zelf is zich ervan bewust dat het stoppen van de productie hier en daar emoties zal oproepen. Zeker voor de 'toegewijde fans' zal de beslissing een hard gelag zijn.

Momenteel zijn er nog geen plannen voor een vervanger voor de auto. November vorig jaar werd al wel gesproken over een elektrische variant van de Kever. Volkswagen-ceo Herbert Diess noemde de kans toen aanzienlijk. Een definitieve beslissing is er nog niet genomen. 

Moderne Volkswagenbus

Volkswagen heeft met de I.D. Buzz bijvoorbeeld al wel een moderne interpretatie van de legendarische Volkswagenbus. "Zeg nooit nooit", aldus Hinrich Woebcken, de baas van de Amerikaanse verkooptak van Volkswagen.

Naast stoppen met de productie van de Kever wil Volkswagen het werk versimpelen en de totale productie verkleinen. Momenteel telt het bedrijf meer dan driehonderd verschillende voertuigen, van motorfietsen tot vrachtwagens en personenauto's.

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Iconisch busje van Volkswagen krijgt nieuw leven, wordt elektrisch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van