Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever heeft een plan B als de dividendtaks toch niet sneuvelt

Unilever-topman Paul Polman bij het Global Foods Innovation Centre. Beeld © ANP

Unilever, een van de grootste voorvechters van het afschaffen van de dividendbelasting, houdt er zelf rekening mee dat de belasting toch niet wordt afgeschaft. Het bedrijf heeft een plan B om aandeelhouders te compenseren. Het bedrijf heeft daar maximaal 58 miljard euro voor.

Unilever legt in de prospectus voor het samenvoegen van de Britse en de Nederlandse tak uit de hoe het dat wil doen. Daarin is het bedrijf verplicht om alle risico's voor aandeelhouders te noemen, dus ook wat er gebeurt als het afschaffen van de dividendbelasting niet door zou gaan. 

"We houden dus geen rekening met 'niet afschaffen'. Sterker nog: wij gaan er ten volste vanuit dat de dividendbelasting wordt afgeschaft", aldus een woordvoerder.

Ook
Lees ook:
Ook Unilever omzeilt dividendtaks met speciale constructie

Samenvoegen Britse en Nederlandse tak

Aandeelhouders van Unilever mogen 25 en 26 oktober stemmen over de plannen om de Britse en Nederlandse tak onder één vlag verder te laten gaan in Rotterdam.

Een van de argumenten die door het kabinet Rutte altijd wordt aangevoerd om de dividendbelasting af te schaffen is het behouden van grote multinationals voor Nederland. De maatregel scheelt de schatkist naar schatting 2 miljard aan inkomsten. Unilever besloot pas nadat het kabinet Rutte de dividendbelasting afschafte dat het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam komt.

Mails,
Tijdlijn:
Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks

Truc Unilever

Maar uit de beleggersinformatie blijkt dat het bedrijf al een manier heeft bedacht om aandeelhouders die dividendbelasting ontvangen en niet kunnen verrekenen met de belastingaangifte, te compenseren.

Unilever haalt een truc uit. Het bedrijf maakt gebruik van de mogelijkheid in de wet op de dividendbelasting om onbelast kapitaal uit te keren aan de aandeelhouder in plaats van dividend. Om dat te kunnen doen, verhoogt Unilever tijdelijk de nominale waarde van het aandeel.

Agioreserves

De nominale waarde is waar het aandeel ooit voor werd uitgegeven, dus niet de huidige waarde op basis van de beurskoers. Het verschil tussen de nominale waarde en wat erbij komt door de verhoging, is voor de aandeelhouder.

Het bedrijf mag dit alleen doen, als het genoeg zogeheten agioreserves heeft, legt Jan van der Streek, hoogleraar Belastingrecht van de Universiteit van Amsterdam uit. Agioreserve ontstaat als een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft en is het verschil tussen de nominale waarde en de emissieprijs, die is gebaseerd op de beurskoers. 

Maximaal 58 miljard

Dat is ook wat er gebeurt nu de Britse aandeelhouders hun aandelen in de Britse tak inleveren in ruil voor aandelen van de nieuwe NV. "De nominale waarde van die aandelen, is véél langer dan de beurswaarde", aldus Van der Streek.

De agioreserve kan Unilever gebruiken om onbelast als kapitaal uit te keren. "Dat mag ook gewoon, het is fiscaal zelfs erg logisch", legt Van der Streek uit. 

Unilever zelf schat in dat de nieuwe NV maximaal 58 miljard euro aan agioreserves beschikbaar heeft. De voedings- en levensmiddelengigant keerde vorig jaar in totaal 3,9 miljard aan dividend uit.

Stel dat het dividend de komende jaren gelijk blijft, dan heeft het bedrijf genoeg agioreserves om 15 jaar lang haar aandeelhouders op deze manier te compenseren voor de dividendbelasting. Dat zou betekenen dat het bedrijf dan niets anders kan doen, en is daarom een theoretische, niet realisitische termijn.

Aandeelhouders compenseren

Unilever bedacht het plan B om tot 1 januari 2020 de aandeelhouders van de Britse tak te compenseren. Over de aandelen van de Britse tak hoefden aandeelhouders geen dividendbelasting te betalen, maar dat verandert na het samenvoegen.

Het bedrijf schrijft verder dat het op zoek is naar andere maatregelen om de impact te verzachten mocht de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaan. Maar of dat lukt, kan niet worden gegarandeerd.