Ga naar de inhoud
Bedrijven

Witwasaffaire bij ING kost financieel topman Koos Timmermans de kop

Koos Timmermans, rechts. In het midden topman Ralph Hamers. Beeld © ANP

Financieel topman Koos Timmermans stapt op bij ING naar aanleiding van de schikking van 675 miljoen euro die de bank trof om vervolging vanwege slecht toezicht af te kopen.

Dat meldt de bank in een persbericht. Behalve de schikking van 675 miljoen, betaalt ING ook 100 miljoen euro terug aan de overheid. 

Timmermans was tijdens de periode die door het Openbaar Ministerie is onderzocht onder meer verantwoordelijk voor ING Nederland.

Uit het onderzoek van het OM bleek dat de bank het toezicht niet op orde had. Hierdoor konden criminele klanten van de bank moeiteloos miljoenen euro's witwassen via rekeningen van de bank. 

 

Hoe
Witwasaffaire
Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Betreuren de ophef

"We betreuren de gevonden tekortkomingen ten zeerste en nemen deze zaak heel serieus", aldus president-commissaris Hans Wijers. Vanwege de ernst van de situatie en de vele reacties kwam de raad van commissarissen uiteindelijk tot de conclusie dat het 'op z'n plaats is' als er ook verantwoordelijkheid genomen wordt op bestuursniveau. 

Eenzelfde patroon tekende zich af rond de discussie over de omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Pas na maatschappelijke en politieke verontwaardiging over de 'stuitende' loonsverhoging, trok de raad van commissarissen het voorstel in.

Vertrekregeling

Het is onduidelijke of en zo ja hoeveel Timmermans meekrijgt. Er is volgens een woordvoerder van de bank nog niks afgesproken over hoe hij vertrekt. 

Er is een vertrekregeling voor topbestuurders van ING die worden ontslagen. Die kunnen maximaal een jaarsalaris meekrijgen, maar, dat mag geen beloning zijn voor falen. 

Daarnaast stapt Timmermans uit eigen beweging op, volgens het persbericht. Maar, dat gebeurde wel na overleg met de raad van commissarissen. 

ING's
Witwasaffaire
ING's Wijers ontloopt pers rond 'intensief gesprek' met Hoekstra

Timmermans was sinds 1996 in dienst bij de bank en sinds vorig jaar CFO. Hij blijft ook nog even, totdat er een opvolger is gevonden én goedgekeurd door toezichthouders en aandeelhouders. De zoektocht is inmiddels begonnen. 

Politiek gematigd tevreden

"Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken", aldus Henk Nijboer (PvdA). Hij krijgt bijval van zijn collega uit de VVD-fractie. "Goed dat ING laat zien dat het menens is, al was daar blijkbaar publieke druk voor nodig", reageert Roald van der Linde.

Mahir Alkaya van de SP vraagt zich zelfs af of "hij dezelfde conclusie had getrokken als er niet zo veel ophef was ontstaan in de samenleving."

'Alleen boete was onvoldoende'

"Gelukkig lijkt het besef nu ook te zijn doorgedrongen bij de top van ING dat consequenties niet konden uitblijven", aldus Eric Ronnes van het CDA.

"Iedereen moet zich aan de wet houden, in plaats van alleen maar oog te hebben voor winst. Dat geldt voor de bakker op de hoek en zeker ook voor de grootste bank van Nederland", laat Joost Sneller van D66 weten. "Veel mensen voelden, net als ikzelf, dat dit met alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, onvoldoende het geval was."

Vereniging effectenbezitters is verbaasd

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is verbaasd over het vertrek van Timmermans. Waarom lukt het ING nu om wel een zondebok aan te wijzen voor de witwasaffaire, terwijl dit het eerder niet lukte? Dat vraagt VEB-directeur Paul Koster zich af.

Hij vindt het raar dat Timmermans nu wordt 'geslachtofferd'. Dit gebeurde pas nadat vanuit de samenleving een storm van kritiek was losgebarsten op de bank. "Is hier een zondebok gezocht?", zegt Koster.

ING moet volgens Koster met een goede uitleg komen over de gang van zaken voorafgaand aan het vertrek van de financieel directeur. Ook wil hij dat de bank duidelijke stappen zet met het verbeteren van het naleven van de regels.

Dit is een artikel van