Bedrijven

Jack Ma, China's rijkste man, gaat met pensioen bij Alibaba

08 september 2018 10:00 Aangepast: 10 september 2018 06:50
Alibaba-oprichter Jack Ma. Beeld © EPA

Jack Ma, het brein achter Alibaba, stapt volgend jaar op bij de Chinese webwinkelgigant. De rijkste man van China wil zich gaan richten op onderwijsprojecten.

Hij wil zijn functie als topman volgend jaar, op zijn verjaardag, neerleggen, meldt Bloomberg

'Groot gemis'

"Hoewel hij in de laatste jaren sowieso al wat meer afstand had genomen van de dagelijkse bedrijfsvoering, is dit wel een groot gemis voor Alibaba", vertelt correspondent Sjoerd den Daas. "Ma geldt als een absoluut icoon, een schoolvoorbeeld voor jonge Chinese ondernemers."

De nu 53-jarige Ma richtte Alibaba op in 1999. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is. 

Belang van ruim 6 procent

De schatting van zijn vermogen is vooral gebaseerd op wat er bekend is over zijn aandelenbelang in Alibaba, dat een beursnotering heeft aan de beurs in New York. Volgens een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Ma ruim 167 miljoen aandelen, een belang van 6,4 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet webwinkelgigant Alibaba schiet omhoog met 61 procent

'Begin van een tijdperk'

De miljardair en filantroop stelt dat zijn pensioen geen einde van een tijdperk is, maar juist 'het begin van een tijdperk'. Hij zegt dat hij meer tijd en een deel van zijn geld wil besteden aan onderwijs. "Ik hou van onderwijs", zegt Ma, die ooit zelf leraar Engels was.

In 2013 legde Ma zijn functie als algemeen directeur bij Alibaba neer, maar als bestuursvoorzitter bleef hij het gezicht van het bedrijf. Hij zegt dat hij voorlopig nog wel in de raad van bestuur blijft en als adviseur aanblijft. "Hij zal dus ook nooit helemaal los komen te staan van Alibaba", aldus Den Daas. 

Ondernemingsklimaat onder druk

Het vertrek van Ma komt op een moment dat het ondernemingsklimaat in China onder druk staat. De rol van staatsbedrijven wordt steeds groter, de regering in Peking wil daarnaast de greep op het internet versterken en het land is verwikkeld in een handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Met zijn besluit volgt Ma het voorbeeld van mede-miljardair Bill Gates. De oprichter van Microsoft heeft na zijn afscheid in 2008 zijn leven gewijd aan filantropie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van