Bedrijven

Tuchtzaak dreigt voor bankiers ING na witwaszaak

06 september 2018 17:39 Aangepast: 06 september 2018 18:47
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

Het aanklagersbureau van de stichting Tuchtrecht Banken heeft afgelopen dinsdag een informatieverzoek ingediend bij ING Bank. Het verzoek kan leiden tot een tuchtzaak waarbij een onafhankelijke commissie sancties kan opleggen aan bankiers.

Dat laat de woordvoerder van de onafhankelijke stichting weten aan RTL Z. Opmerkelijk is dat het aanklagersbureau op eigen initiatief handelt: normaal gesproken komt de tuchtorganisatie alleen in actie na een ingediende klacht.

De stichting, verantwoordelijk voor de uitvoering van het tuchtrecht in de bankensector, laat weten dat het de witwasaffaire bij ING met interesse volgt. "Op basis van het ingediende informatieverzoek wordt bepaald of er een onderzoek wordt gestart. Dat kan leiden tot een zaak voor de tuchtcommissie, die beslist over sancties", zegt woordvoerder Kaj Leers.

Om welke informatie het precies gaat is vertrouwelijk, wel is duidelijk dat het gaat om gegevens van transacties en specifieke personen binnen de bank.

Eed afleggen

Het tuchtrecht voor bankiers is sinds 1 april 2015 van kracht. Bankiers moeten een eed af leggen dat zij het belang van de klant voorop stellen, belangenverstrengeling voorkomen en geen risico's nemen die de bank of anderen in gevaar kunnen brengen. 

Niet alleen beleidsbepalers en commissarissen van financiële ondernemingen leggen de eed af. Ook alle medewerkers 'met inhoudelijk klantcontact' of diegene 'die het risicoprofiel van de onderneming wezenlijk kunnen beïnvloeden' zijn verplicht tot het afleggen van de eed.

In het geval van ING hangt een daadwerkelijk onderzoek dus af of er overtredingen na 1 april 2015 hebben plaatsgevonden.

'Kan maanden duren'

Tuchtrecht Banken ziet toe op de uitvoering van het tuchtrecht bij de bankierseed. De stichting kan daarbij een beroepsverbod van maximaal drie jaar opleggen en boetes oplopend tot 25.000 euro.

De stichting kan niet inschatten hoe lang de procedure in het geval van de ING Bank zal duren. Leers: "Dat hangt erg van de zaak en de financiële instelling zelf af. De aanvraag is dinsdag gedaan. Soms heeft een instelling alle informatie klaarliggen en soms is een instelling verrast. Het kan weken maar ook maanden duren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe ING 'lingerieverkopers' miljoenen liet witwassen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van