Bedrijven

Bankroet voor Gallerease, de 'Funda van de kunstmarkt'

06 september 2018 15:59 Aangepast: 16 december 2020 15:17
Beeld © Gallerease

Gallerease, het bedrijf dat de Funda van de kunstmarkt wilde worden, is failliet. Dat bevestigt oprichter Frederick G. tegen RTL Z.

In de zomer van 2016 zette Frederick met zakenpartner Cuno van der Feltz de nieuwe online marktplaats voor kunst op, nadat hij bij het zoeken naar een geschikt kunstwerk voor zijn huis had gemerkt hoe lastig dat was.

"De galeriewereld is totaal niet transparant", zei hij vorig jaar in De Telegraaf. "Als je een galerie binnenloopt en je vraagt: 'Ik wil iets roods', dan krijg je niks. Vraag je naar de prijs, dan begint men over iets anders. De galeriewereld creëert een kunstmatige drempel. Met alle respect: maar wij schoppen dat huis omver."

Drempel verlagen

Gallerease moest de drempel voor het grote publiek naar de kunstmarkt verlagen. Via de website van het bedrijf konden galeries en kunsthandels hun werken online te koop aanbieden. In dat bestand kunnen potentiële kopers makkelijk zoeken op prijs, stijl en kleur.

Gallerease rekende geen commissie per verkocht kunstwerk, maar liet de deelnemende galeries een jaarlijks bedrag van tussen 500 en 1500 euro betalen. Vorig jaar zomer, een jaar na de opening, kondigde het bedrijf aan inmiddels al zesduizend kunstwerken van bijna honderd galeries en kunsthandels aan te bieden.

Faillissement

Op de korte termijn bleek het zakelijke model toch niet levensvatbaar. Afgelopen dinsdag werd Gallerease failliet verklaard. In een telefonisch gesprek wijt de hoorbaar teleurgestelde Frederick het faillissement onder meer aan de starheid van de kunstwereld, waardoor er te weinig deelnemers waren.

"Wij hebben Gallerease opgezet om de conservatieve kunstwereld te helpen, maar het moet wel van twee kanten komen. Als iedereen meedoet en een fee betaalt, kan je massa creëren. Kusthandels wilden wel bij ons online, maar dachten dat voor niets de zon opging. En zonder geld kom je niet ver."

Funda

Hij trekt een vergelijking met Funda. "Daar gebeurde ook niets totdat de Nederlandse Vereniging van Makelaars haar leden opriep om met de site te gaan samenwerken. Als de Nederlandse Galerie Associatie dat had gedaan, was er niets aan de hand geweest."

Ook denkt hij dat niet iedereen in de kunsthandel op de site zat te wachten. "Men is eigenlijk niet gebaat bij initiatieven die de markt en de prijzen transparanter maken."

Doorstart

Ook curator Alexander op 't Hoog, die het faillissement afwikkelt, wijst op de tegenvallende inkomsten. "Het bedrijf boekte in 2017 een omzet van zo'n 55.000 euro. Dat was te weinig om de kosten te dekken van de website, het personeel en het kantoortje."

De curator hoopt een kandidaat voor een doorstart te vinden. "Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden. De potentie is er. Het idee is goed, en er is een mooie site. En misschien kan het concept, een 'Funda voor de kunstmarkt' ook naar andere markten worden vertaald."

Artikel geaonimiseerd

De eindredactie heeft op 16 december 2020 besloten de achternaam van Frederick uit dit stuk te halen. Dit is gebeurd om zijn verdere carrière niet extra te bemoeilijken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van