Bedrijven

'ING vandaag op het matje bij minister Hoekstra om witwaskwestie'

06 september 2018 07:30 Aangepast: 06 september 2018 13:53
President-commissaris Hans Wijers van ING. Beeld © ANP

Hans Wijers, president-commissaris van ING, zal vandaag tekst en uitleg geven aan minister Wopke Hoekstra van Financiën over de witwaskwestie en de schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Deze week maakte ING bekend dat het een schikking had getroffen. De bank is jarenlang ernstig tekort geschoten in het voorkomen van fraude. Criminelen konden hierdoor geld witwassen via de bank.  

Minister Hoekstra reageerde geïrriteerd op het nieuws en noemde de zaak 'ernstig'. Hij eiste direct opheldering en liet weten geen genoegen te nemen met een 'sorry' van de bank. "Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector", zei hij. Die opheldering moet dus vandaag komen.

Integriteit en financiële wetgeving

Gisteren liet de minister zich al bijpraten door De Nederlandsche Bank. Hij wilde weten hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Bij het overleg was behalve president Klaas Knot ook toezichtdirecteur Frank Elderson aanwezig, aldus het FD.  

DNB liet deze week aan RTL Z weten dat het zich zorgen maakt over hoe banken omgaan met integriteit en financiële wetgeving. Een woordvoerder zei: "Een tandje erbij mag best." Volgens DNB zouden banken doen wat wettelijk moet, maar meer niet. 

Beloningen en bonus voor bankentop

ING lag eerder dit jaar ook onder vuur toen er plannen waren om het salaris van topman Ralph Hamers te verhogen met 50 procent. Daar werd na maatschappelijke ophef vanaf gezien. Minister Hoekstra is uitgesproken tegenstander van hoge beloningen voor de bankentop.

Hamers geeft zelf ook toe dat zijn bank ernstig tekort is geschoten en wil de kwestie zelf oplossen. Van aftreden is geen sprake, zegt hijzelf. ING heeft ondertussen maatregelen genomen tegen een tiental medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures.

Sommigen zijn uit hun functie gezet, anderen kunnen fluiten naar hun bonus. Ook hij zal, net als de rest van het bestuur, dit jaar geen bonus ontvangen. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van