Nederlandse banken stoppen met hun medewerking aan de Eerlijke Bankwijzer, een platform dat banken vergelijkt op zaken als milieu, mensenrechten, bonussen en transparantie. "Het lijkt erop dat sommige banken niet goed met kritiek vanuit de samenleving kunnen omgaan", zegt projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer.
ING, ABN Amro en Rabobank, maar ook Triodos en de Volksbank: allemaal willen zij niet langer meewerken aan de onderzoeken van het platform. De Eerlijke Bankwijzer werd in 2009 opgericht door Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en vakbond FNV en kreeg tot voor kort medewerking van de banken.
Nu blijkt dat de meeste van deze banken sinds vorig jaar al geen medewerking meer verlenen. Afgelopen vrijdag heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) per mail laten weten zelfs helemaal te stoppen met de Contactgroep Eerlijke Bankwijzer, een overleggroep van vertegenwoordigers van de banken en de Eerlijke Bankwijzer.
Ook Rabobank en ABN AMRO hebben vandaag laten weten niet meer aan onderzoeken van het vergelijkingsplatform te willen meewerken.
Ruzie over methodes
Het conflict gaat over de gebruikte methodes van het vergelijkingsplatform. Volgens Ras van de Eerlijke Bankwijzer komen de banken hun afspraken van wederhoor niet langer na. "De Eerlijke Bankwijzer bepaalt welke criteria wij bij ons onderzoek gebruiken en niet de banken", schrijft hij in een verklaring aan RTL Z.
"Wat opvalt is dat banken vooral kritisch op de methodiek zijn als zij in hun ogen te laag scoren en tevreden als ze goed scoren. Het lijkt erop dat sommige banken niet goed met kritiek vanuit de samenleving kunnen omgaan."
'Meningen van ngo's'
De banken zijn het niet eens met die kritiek. De NVB erkent dat veel duurzaamheidszaken beter moeten, maar stelt dat de beoordelingen van het platform 'te veel zijn gebaseerd op meningen van ngo's'.
"Wij zijn al drie jaar bezig om de kwaliteit van de onderzoeken te verbeteren", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de NVB. "Daarvoor is ook op voordracht van de Eerlijke Bankwijzer een onafhankelijk wetenschapper benoemd. Maar het lukt de Eerlijke Bankwijzer niet om feiten en meningen te scheiden of tot inhoudelijke reacties te komen. Alle banken delen die kritiek."
De NVB is daarom voorstander van het oprichten van een onafhankelijke, wetenschappelijke arbitragecommissie die in geval van onenigheid over de onderzoekskwaliteit bindende uitspraken kan doen.
Platform gaat door
Dit voorjaar onthulde de Eerlijke Bankwijzer nog dat de grote Nederlandse banken de afgelopen jaren miljarden in de vleesindustrie hebben geïnvesteerd, waarbij veel geld is gegaan naar bedrijven die het met het welzijn van dieren niet zo nauw nemen.
De organisatie achter de Eerlijke Bankwijzer laat weten dat het platform blijft bestaan. Ras: "Hoewel we prima onderzoek kunnen doen zonder medewerking van de banken, is het voor diepgaander onderzoek juist waardevol als banken vragen van de Eerlijke Bankwijzer willen beantwoorden."