Bedrijven

Laadpalenfabrikant Alfen groeit over de grens

28 augustus 2018 08:13 Aangepast: 28 augustus 2018 10:12
Een werknemer van Alfen bij een van de laadpalen van het energiebedrijf. Beeld © Alfen

Alfen heeft zijn omzet in het buitenland het afgelopen half jaar zien groeien. Het bedrijf uit Almere, dat laadpalen voor elektrische auto's ontwikkeld en gespecialiseerd is en energieopslagsystemen, ging eind maart naar de beurs en had daar de nodige opstartproblemen. Alfen mikt sindsdien vooral op een internationaliseringsstrategie.

Alfen zette in de eerste helft van 2018 in totaal 41 miljoen euro om, 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste nettowinst kwam uit 0,6 miljoen euro op, blijkt uit de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers.

Iets meer dan een vijfde van de omzet is afkomstig uit het buitenland, een groei van 9 procent. Die buitenlandse groei moet verder worden gestimuleerd door de zomerse overname van Elkamo, de Finse ontwikkelaar en producent van elektriciteitsdistributiesystemen. 

Slechte timing

Alfen, dat naast laadpalen gespecialiseerd is in zonneparken (velden vol zonnepanelen) en energieopslagsystemen, ging eind maart naar de beurs en moest toen wegens tegenvallende animo de introductieprijs van het aandeel verlagen naar 10,00 euro. Inmiddels staat de aandelenprijs van Alfgen op 11,98 euro, bijna 20 procent hoger.

Volgens beuranalist Jos Versteeg van InsingerGilissen had dat vooral te maken met het slechte beurssentiment. "Het bedrijf is nog klein, maar laat na de slecht getimede beursgang inmiddels zien dat het hard kan groeien", zegt Versteeg, die voldoende potentieel ziet in het bedrijf.

Energietransitie 

Marco Roeleveld, ceo van Alfen, mikt de komende tijd op verdere internationalisering en wil profiteren van de energietransitie. "De eerste helft van 2018 was een spannende periode voor Alfen omdat we ons bedrijf succesvol hebben genoteerd aan Euronext Amsterdam", zegt Roeleveld. "We zijn blij dat we opnieuw een sterke en winstgevende groei kunnen rapporteren, profiterend van de versnelde energietransitie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van