Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Beleggers roeren zich: afschaffing dividendtaks hoeft niet zo nodig

24 augustus 2018 15:13 Aangepast: 24 augustus 2018 15:21
Staatssecretaris Menno Snel (l) van Financiën en premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het kabinet houdt nog steeds vast aan het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen. Dat zou goed zijn voor Nederlandse bedrijven met veel internationale beleggers. Maar die beleggers lijkt de dividendbelasting koud te laten.

Het afschaffen van de dividendbelasting is al bijna een jaar een splijtzwam in de Haagse politiek. De maatregel kost zeker 1,4 miljard euro en mogelijk nog veel meer. En het is maar de vraag wat het oplevert.

Cadeautje aan aandeelhouders?

Volgens de regering wordt Nederland zonder die dividendbelasting interessanter voor grote bedrijven om zich hier te vestigen. Hard bewijs is daar overigens niet voor. Sterker nog: de pogingen van de regering om het te bewijzen, bleken te rammelen aan alle kanten.

Zie ook: 'Bewijs' Wiebes in dividendmemo rammelt aan alle kanten 

Wat er overblijft is het idee dat het afschaffen van de dividendbelasting een cadeautje is aan buitenlandse aandeelhouders, maar volgens Eumedion, de club van Nederlandse institutionele beleggers, speelt de dividendbelasting helemaal niet onder die aandeelhouders.

"Ik heb geen enkele grote buitenlandse belegger gehoord over de dividendbelasting", zegt Eumedion-directeur Rients Abma tegen de NOS. Abma hoorde in zijn internationale netwerk niets over de Nederlandse dividendbelasting. Niet in de aanloop naar het besluit, maar ook niet daarna. "Het speelt gewoon niet."

Nooit om gevraagd

Volgens Adriaan de Mol van Otterloo, beleggingsanalist bij het Londense Intrinsic Value Investors, is de afschaffing van de dividendbelasting ook in The City helemaal geen issue, schrijft hij in het FD.

"Ik, en met mij vele andere internationale beleggers, hebben nooit gevraagd om afschaffing van dividendbelasting", aldus De Mol van Otterloo.

Kosten voor beleggers 'peanuts'

Volgens de analist blijkt uit een 'een rondje langs de velden' bij internationale beleggers dat geen van zijn collega's de dividendbelasting noemde als reden om niet in Nederland te investeren.

De uiteindelijke kosten voor beleggers zouden 'peanuts' zijn. De Mol rekent in de krant voor dat een gemiddelde passieve internationale belegger, die in de Europese MSCI-index belegt slechts 0,21 procent van zijn dividendrendement uit Nederland haalt. Daarover wordt 15 procent belasting betaald, wat neerkomt op 0,0315 procent van zijn totale dividend.

Groter gevaar

Zowel De Mol van Otterloo als Abma zien een veel belangrijker risico voor het Nederlandse vestigingsklimaat: de nieuwe beschermingsregels voor bedrijven. Het kabinet is van plan bedrijven in Nederland een jaar bedenktijd te geven als zij worden geconfronteerd met een ongewenst overnamebod. Dat overkwam vorig jaar bijvoorbeeld AkzoNobel.

Volgens beide specialisten is dat veel slechter voor het Nederlandse vestigingsklimaat en beleggers in Nederlandse bedrijven. Zo'n verregaande beschermingswal voor bedrijven drukt namelijk de waarde van ondernemingen, omdat het andere partijen afschrikt om een overnamebod te doen. Dat heeft dus een negatief effect op de koers en ontneemt beleggers de mogelijkheid om te cashen door een overname.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore