Ga naar de inhoud
Bedrijven

Omzet webwinkelgigant Alibaba schiet omhoog met 61 procent

Jack Ma, de ceo van Alibaba. Beeld © EPA

De Chinese techgigant Alibaba heeft de omzet het afgelopen kwartaal zien groeien met maar liefst 61 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Alle bedrijfsonderdelen groeien als kool.

Dat blijkt uit de resultaten die Alibaba vanmiddag heeft gepubliceerd. De omzetstijging was in lijn met de verwachtingen van analisten. De omzet kwam uit op 80,9 miljard yuan (10,1 miljard euro). 

Forse bonus

De nettowinst daalde met 45 procent wel behoorlijk. Toch bleef er nog altijd 7,7 miljard yuan (970 miljoen euro) onder de streep over. Deze daling is volgens Alibaba te wijten aan eenmalige post. Werknemers kregen een forse bonus in aandelen. Daarvoor gecorrigeerd steeg de winst met 33 procent.

Alibaba is allang niet alleen meer een gigantische webwinkel, maar heeft ook clouddiensten en een mediatak die onder andere video-on-demand aanbiedt. Alle takken zagen de omzet hard groeien: de webwinkel met 61 procent, clouddiensten met 93 procent en digitale media met 46 procent.

Core business

Maar alle winst moet nog steeds van de traditionele webwinkel komen. De core business zette het afgelopen kwartaal een winst van 23 miljard yuan in de boeken (2,9 miljard euro). De clouddiensten, digitale media en andere innovaties kosten voorlopig alleen maar geld.

Hoewel de omzet hard stijgt, blijft de winstgroei wel achter. Dat betekent dat de marge aan het afnemen is. De brutomarge, gecorrigeerd voor eenmalige posten, daalde van 50 procent naar 36 procent.

Beleggers positief

Beleggers lijken overwegend toch positief over de cijfers. In de voorbeurshandel in New York noteert het aandeel zo’n 3 procent hoger. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het aandeel de afgelopen twee maanden juist hard onderuit is gegaan.

Sinds 14 juni is Alibaba bijna 16 procent van zijn beurswaarde verloren: zo’n 70 miljard euro.