Bedrijven

Eind conflict ConocoPhillips-Venezuela: kans voor raffinaderij Curaçao

21 augustus 2018 12:32 Aangepast: 21 augustus 2018 12:33
De raffinaderij op Curaçao, onderdeel van het conflict. Beeld © ANP

Het langlopende conflict tussen Venezuela en het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips is opgelost. Venezuela zal 2 miljard dollar aan ConocoPhillips betalen. En dat is waarschijnlijk goed nieuws voor de raffinaderij op Curaçao.

De kwestie tussen Venezuela en ConocoPhillips dateert van ruim tien jaar geleden toen de toenmalige Venezolaanse president Hugo Chávez de bezittingen van een aantal grote olieconcerns nationaliseerde. ConocoPhillips wilde daarvoor worden gecompenseerd.

Om de eigen eisen kracht bij te zetten liet dit Amerikaanse bedrijf beslag leggen op een aantal bezittingen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. En ook op de ruwe olie die naar de raffinaderij op Curaçao zou worden gebracht om daar te worden verwerkt.

Zie ook: Antillen meegesleept in olieconflict tussen VS en Venezuela, crisis dreigt

Arbitragezaak in langlopend conflict

Uiteindelijk werd besloten er een arbitragezaak van te maken, met als uitkomst dat er de komende jaren 2 miljard wordt betaald aan ConocoPhillips. Arbitrage is een alternatieve, particuliere, rechtspraak. Twee instanties of personen proberen daarbij een conflict op te lossen zonder de rechter in te schakelen.

In plaats daarvan beslissen deskundigen (arbiters) over het conflict. De uitspraak van deze deskundigen is bindend. Je kunt dus niet in hoger beroep gaan, zoals bij een rechtsspraak wel het geval is.

Curaçao

De vrede tussen ConocoPhillips en Venezuela biedt ook kansen voor Curaçao. ConocoPhilips kreeg namelijk eerder ook toestemming om beslag te laten leggen op de ruwe olie die naar de raffinaderij op Curaçao wordt gebracht om daar te worden verwerkt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de raffinaderij zou komen stil te liggen.

PDVSA huurt de raffinaderij van de Curaçaose overheid en de raffinaderij is van groot belang voor de economie van het eiland. De Isla-raffinaderij draagt namelijk voor zo'n 10 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp) van Curaçao en levert 1100 directe banen en naar schatting 4000 indirecte banen op. 

Contract met PDVSA loopt af

Het contract met PDVSA loopt eind volgend jaar af en er is de Curaçaose overheid veel aan gelegen om een nieuwe huurder te vinden. Dat is nog niet gelukt. Maar nu er een uitkomst is van het conflict is er ook geen sprake meer van beslag op olie die naar Curaçao wordt gebracht. Dat vergroot ook de kansen om een andere huurder te vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van