Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Dit zijn de grootste onbekende Nederlandse bedrijven

21 augustus 2018 16:00 Aangepast: 21 augustus 2018 16:15
Vitol handelt onder meer in olie en oliegerelateerde producten. Beeld © Getty

Shell, Unilever en ING zijn de grote namen uit het Nederlandse bedrijfsleven, die we allemaal wel kennen. Maar er zijn nog vele andere, grote ondernemingen waarvan sommige nauwelijks bekend zijn. Wie weet bijvoorbeeld wat Vitol doet, of Vion of BCD Travel?

Het scheelt voor de naamsbekendheid van concerns enorm als ze beursgenoteerd zijn. Er zijn ondernemingen die niet op de beurs staan en soms veel groter zijn dan veel bedrijven die wel beursgenoteerd zijn. Neem Vitol, dat in 2017 een omzet van 181 miljard dollar draaide, omgerekend ruim 160 miljard euro. Een omzet waarmee het alle andere Nederlandse bedrijven voorblijft. Alleen Shell is groter.

Vitol: dagelijks 250 schepen vol lpg en gas

Vitol handelt onder meer in olie en oliegerelateerde producten zoals nafta, methanaol, lpg en gas. Vorig jaar werd 350 miljoen ton ruwe olie, en daaraan gerelateerde producten, verhandeld. In 2017 waren er elke dag zo'n 250 schepen die deze producten voor het bedrijf vervoerden.

De onderneming komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Het hoofdkantoor staat nu in Zwitserland, maar een deel van de activiteiten wordt nog steeds vanuit Rotterdam aangestuurd. Vitol werd daar in 1966 ook opgericht. Het heeft inmiddels belangen in zes raffinaderijen over de hele wereld. 

5000 benzinestations

Verder heeft het via joint venture VTTI opslagcapaciteit voor olie en oliegerelateerde producten in veertien landen. In Nederland heeft VTTI tankterminals in Amsterdam en Rotterdam.

In Afrika en Australië heeft Vitol meer dan 5000 benzinestations. Daarvan opereert meer dan de helft onder het merk Shell. In Turkije heeft het ruim 1700 benzinestations. Vitol boort ook zelf naar ook olie, in onder meer Ghana, Kazachstan en Rusland.

Reisgigant BCD Group

Met een omzet van 28 miljard dollar in 2017 en zo'n 14.500 werknemers is BCD Group naar eigen zeggen het grootste zakenreisbureau ter wereld. Het bedrijf is in handen van John Fentener van Vlissingen, telg van de bekende rijke Nederlandse familie.

Miniatuurvoorbeeld

John Fentener van Vlissingen, de oprichter van BCD Group. (Beeld: Getty)

In Nederland is BCD Group bekend van CheapTickets, Vliegwinkel en Airtrade. De nadruk ligt op het adviseren van zakenreizigers; hoe zij het meest efficiënt kunnen reizen. Voorheen boekte een secretaresse een zakenreis, nu wordt dat vaak uitbesteed, ook om de kosten te drukken.

BCD begon in 1975 als investeringsmaatschappij Noro. Maar dat onderdeel werd later verkocht en het bedrijf ging verder met zakenreizen onder de naam BCD. Het hoofdkantoor van BCD staat in Utrecht. De onderneming claimt in totaal in 109 landen in de wereld actief te zijn. De omzet van BCD is groter dan die van onder meer Heineken, DSM en Randstad. 

Slachtreus Vion

Vion is een Nederlandse vleesproducent van varkens- en rundvlees met slachterijen in Nederland en Duitsland. In nog eens 13 landen heeft Vion verkoopkantoren, vooral in Europa. Elke week verwerkt het 302.000 varkens en 17.500 koeien.

In 2017 had Vion bijna 12.000 medewerkers (FTE) die een omzet van 5,1 miljard euro behaalden. Dat is iets minder dan RELX, maar meer dan Wolters Kluwer en ASR. Vion is volledig in handen van de circa 13.000 veehouders van landbouworganisatie ZLTO.

Miniatuurvoorbeeld

Een vrachtwagen die varkens heeft vervoerd naar een slachterij van Vion wordt schoongemaakt. (Beeld: ANP)

Mislukte overnames, vleesfraude en groei

Vion ontstond in 2003 uit een fusie van verschillende bedrijven. In de jaren erna deed Vion een grote overname in Groot-Brittannië, maar deze was geen succes. Vion besloot zich daarop uit Groot-Brittannië terug te trekken. 

Later werd het bedrijf ervan beticht te rommelen met vlees. Zo werd varkensvlees verkocht als biologische ham. Vorig jaar kreeg Vion een kapitaalinjectie van 200 miljoen euro van banken. Vion kon toe ook voor het eerst in zes jaar dividend uitkeren. Inmiddels wil Vion internationaal groeien. Het wil zich richten op Polen, België en Tsjechië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore