Bedrijven

Door Musk gehate shortsellers profiteren van malaise bij Tesla

18 augustus 2018 13:41 Aangepast: 18 augustus 2018 15:00
Het zijn donkere tijden voor Elon Musk. Beeld © AFP

De door Elon Musk zo gehate beleggers die speculeren op een koersval van het aandeel Tesla, hebben de afgelopen weken juist uitstekende zaken gedaan. Sinds Musks aankondiging dat hij overweegt het bedrijf van de beurs te willen halen, staan zij 1,2 miljard dollar in de plus.

Dat blijkt uit een analyse van databedrijf S3 Partners.

Extra pijnlijk

Dat is pijnlijk voor de topman van Tesla, want een van de redenen om Tesla van de beurs te willen halen, is juist dat hij af wil zijn van beleggers die baat hebben bij een koersval.

Lees ook: Musk heeft geen spijt van omstreden tweet: 'Ik was niet stoned'

Sterker nog, Musk wordt er van beticht dat hij met zijn aankondiging de prijs van het aandeel Tesla wilde opdrijven om de zogenoemde shortsellers een hak te zetten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is dat aan het onderzoeken, want dat is verboden marktmanipulatie.

Shortsellen?

Shortsellen is een manier voor beleggers om te profiteren van een koersdaling die grofweg als volgt in elkaar zit. Een belegger leent aandelen bij een andere aandeelhouder, om die vervolgens te verkopen. Bijvoorbeeld tegen een prijs van 50 euro. De shortseller hoopt vervolgens op een koersdaling.

Als de koers inderdaad daalt, naar bijvoorbeeld 40 euro, dan kan de shortseller voor die prijs weer stukken kopen en terugleveren aan de partij waarvan hij de aandelen had geleend. Het resultaat is een winst van 10 euro per aandeel.

Als de prijs van het aandeel juist stijgt, kost dat shortsellers geld. Dan moeten ze aandelen tegen een hogere prijs terugkopen om die terug te kunnen leveren aan de partij waarvan ze stukken hadden geleend. Het verschil tussen de verkoop- en de terugkoopprijs is in dat geval het verlies voor de shortseller.

Koers hard onderuit

Direct na de tweet van Musk, schoot de beurswaarde van Tesla nog 6,4 miljard dollar omhoog, wat shortsellers op papier een verlies opleverde van 1,3 miljard dollar. Maar daarna ging de koers hard onderuit, toen de vrees ontstond dat Musk voorbarig was geweest door te claimen dat hij de financiering voor het terugkopen van Tesla al geregeld had.

Een onderzoek van de SEC is het gevolg, wat mogelijk grote gevolgen kan hebben. Daar kwam gisteren nog een interview van Musk bij in The New York Times waaruit het beeld naar voren komt van een overwerkte en fragiele topman. Opnieuw daalde de koers hard: met 9 procent.

Winst van 1,2 miljard

Sinds de piek, net na de tweet van Musk, is de koers met 19 procent gedaald: een winst op papier voor shortsellers van 2,5 miljard dollar. Bekeken van het moment van de tweet, dus voor de kortstondige koerssprong, staan shortsellers nu dus 1,2 miljard dollar in de plus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van