Bedrijven

Volkswagen wekt woede Mexicaanse boeren met anti-hagelkanon

17 augustus 2018 16:14 Aangepast: 17 augustus 2018 16:14
Werknemers in de fabriek in Puebla in Mexico. Beeld © AFP

Wat doe je als je niet wil dat je pasgebouwde auto's door hagel beschadigd raken? Dan gebruik je een anti-hagelkanon, tenminste, als je Volkswagen bent. Maar in Mexico pakt VW de zaken zo grondig aan, dat niet alleen een einde wordt gemaakt aan hagelbuien, zeggen boeren in de omgeving die miljoenen eisen van de autofabrikant.

Hagelbuien zorgden vorig jaar voor in totaal omgerekend 17,5 miljoen euro aan schade aan auto's die waren geparkeerd op het terrein en stonden te wachten om te worden vervoerd naar hun koper, zegt Volkswagen.

Kanon leek ideale oplossing

Een anti-hagelkanon leek dus de ideale oplossing. Maar er valt niet alleen geen hagel meer rond de Volkswagenfabriek in het Mexicaanse Puebla, maar ook geen regen, claimen boeren die in de buurt van de fabriek wonen. Ze klagen dat planten op de akkers verdorren en hun oogst lager uitvalt.

Het getroffen gebied betreft 2000 hectare. Boeren willen nu een schadevergoeding van omgerekend 3,3 miljoen euro. Volkswagen gebruikt sinds juni de anti-hagelkanonnen.

'Hagel verandert in regen'

Volkswagen zegt alleen geluidsgolven te gebruiken die de hagel laten veranderen in regen. Chemische middelen zouden niet worden gebruikt. Volgens het concern is het dan ook onmogelijk dat droogte wordt veroorzaakt door het kanon. 

Volgens Reinier van den Berg, weerman van Buienradar, is het 'best wel discutabel' of je met anti-hagelkanonnen hagel kunt voorkomen. Hagel komt met zo'n 200 kilometer per uur naar beneden. Als hagelstenen drie, vier, of vijf centimeter groot zijn, dan vraagt hij zich af of je met een anti-hagelkanon kunt bereiken dat die hagelstenen helemaal worden omgezet in water.  

Ook als er chemische middelen worden gebruikt tegen hagel dan is het volgens Van den Berg nog maar de vraag of dat ervoor kan zorgen dat er geen regen valt. Er is meer onderzoek nodig voor enige wetenschappelijke argumenten achter de claims van de boeren, zegt hij.

Kever

Volkswagen heeft toestemming van de autoriteiten om de anti-hagelkanonnen te gebruiken. Maar inmiddels bemoeit de regering van de deelstaat Puebla zich er ook mee. Zij wil met het management van de fabriek en met de getroffen boeren praten. In de tussentijd mag Volkswagen het anti-hagelkanon niet gebruiken.

De Volkswagenfabriek in Mexico is de grootste buiten Duitsland. De vestiging bestaat sinds medio jaren zestig. Er werken ruim 13.000 mensen. In deze fabriek werd ook jarenlang de legendarische Kever gebouwd. Ook toen in Europa de Kever al lang niet meer in productie was, sleutelden ze in Mexico de auto's nog wel in elkaar, tot medio 2003 om precies te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van