Ga naar de inhoud
Bedrijven

Omzet SBM Offshore keldert een kwart

SBM Offshore wordt zoals verwacht hard geraakt door de aanhoudende lage olieprijs. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 26 procent. Het concern denkt dit jaar en volgend jaar weinig orders te boeken.

De lagere omzet komt geheel voor rekening van de divisie Turnkey: een afname van 55  procent tot 148 miljoen euro. Bij Lease en Operate steeg de omzet juist met 7 procent, tot 293 miljoen euro. Deze divisie is daarmee nu de grootste geworden.

Prognoses gehandhaafd
De orderportefeuille daalt met 2 procent tot 18,5 miljard euro. SBM denkt gezien de slechte situatie in de olie- en gassector dat er zowel dit jaar als volgend jaar weinig orders zullen binnenkomen. Oliebedrijven stellen investeringen immers uit.

SBM handhaaft de prognoses voor het gehele jaar, waarbij de omzet zal uitkomen op minstens 2 miljard dollar met een bedrijfsresultaat (ebitda) van circa 750 miljoen dollar.

Schikking Petrobas
De omzetdaling van 26 procent is gemeten volgens de zogeheten directional methode. Daarbij worden de inkomsten gespreid geboekt, conform de echte inkomsten. Op basis van de IFRS-boekhoudregels daalt de omzet zelfs met 32 procent.

Verder meldt de onderneming dat de gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten over een schikking in het omkoopschandaal bij olieconcern Petrobras vooruitgang boeken. De timing en omvang van een eventuele regeling moet nog worden bevestigd. SBM heeft al een voorziening genomen van 245 miljoen dollar voor de kwestie.