Bedrijven

SBM schikt Braziliaanse omkopingszaak voor 147 miljoen

16 juli 2016 19:42 Aangepast: 30 juli 2017 22:00

SBM Offshore heeft een schikking getroffen met Braziliaanse autoriteiten in de omkopingszaak rond oliebedrijf Petrobras.

Dat maakte de Nederlandse maritiem dienstverlener vandaag bekend.

SBM Offshore betaalt in totaal 162,8 miljoen dollar (147,5 miljoen euro) om het onderzoek naar zijn rol bij het omkopingsschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf te beëindigen. Van dat bedrag gaat ruim 149 miljoen dollar naar Petrobras, met wie het Schiedamse bedrijf nu ook weer normaal zaken kan doen.

Steekpenningen

Het Braziliaanse oliebedrijf zou jarenlang steekpenningen hebben ontvangen van bedrijven, waar onder SBM, in ruil voor opdrachten. SBM nam eerder al een voorziening van 245 miljoen dollar voor deze kwestie.

Met de schikking ziet SBM ook af van 95 procent van prestatiebonussen die met twee productie- en opslagschepen (fpso's) in de periode tot en met 2030 in Brazilië kunnen worden behaald. Die bepaling vertegenwoordigt momenteel een waarde van 112 miljoen dollar.

SBM trof in 2014 al een schikking ter waarde van 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie in Nederland. Die boete hield verband met ongeoorloofde schenkingen door agenten van het bedrijf aan ambtenaren in Brazilië, Equatoriaal Guinea en Angola.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van