Bedrijven

Strop dreigt voor ING: 345 miljoen aan Turkse leningen in gevaar

16 augustus 2018 12:09 Aangepast: 03 maart 2020 10:56
Een wisselkantoor in Istanbul. Beeld © EPA

De crisis in Turkije leidt tot kopzorgen op het hoofdkantoor van ING. Van de in totaal 15 miljard euro aan leningen die de bank heeft uitstaan in het land, zit 345 miljoen in de gevarenzone.

Het gaat om zogeheten 'non-performing' leningen, zegt ING tegen RTL Z. Dat houdt in dat de bedrijven die het geld geleend hebben, een betalingsachterstand hebben of hebben aangegeven dat ze mogelijk niet kunnen aflossen.

Dat heeft gevolgen voor de bank, de leningen worden daarmee op papier minder waard dan waarvoor ze ooit in de boekhouding zijn opgenomen.

Nog niet afgeschreven

Het is niet zo dat ING het geld kwijt is, want de leningen worden nog niet afgeschreven. Het kan nog steeds dat bijvoorbeeld 70 procent wordt terugbetaald of dat de bank erin slaagt ze door te verkopen.

De bank heeft in totaal 15 miljard euro aan leningen uitstaan in Turkije. Dat land is in een crisis geraakt door dat het vertrouwen in de munt is verdwenen, er een torenhoge inflatie is en de centrale bank de rente niet wil verhogen.

Na het verdubbelen van importheffingen op aluminium en staal door de Amerikaanse president Donald Trump, verloor de lira nog meer aan waarde.

Lees ook: 

Helft aan consumenten en mkb

Van de 15 miljard is ongeveer de helft uitgeleend aan Turkse consumenten en het midden- en kleinbedrijf. De andere helft is uitgeleend aan grote zakelijke klanten in Turkije.

Van al die leningen viel 2,3 procent aan het einde van het tweede kwartaal al onder het eerder genoemde kopje 'non-performing'. Mogelijk is de strop voor ING dan ook veel groter, omdat de lira sinds het einde van het tweede kwartaal fors in waarde is gedaald. 

Het percentage van 2,3 is volgens de bank 'nog steeds een heel beperkt cijfer', omdat Turkije een opkomende markt is. Als je kijkt naar de totale leningenportefeuille van ING, die zo'n 665 miljard euro bedraagt, viel slechts 1,6 procent in de categorie 'non-performing' leningen in het afgelopen kwartaal. Dat is omgerekend bijna 11 miljard euro.

Geen kopzorgen Rabo en ABN

ING is de enige Nederlandse bank die is blootgesteld aan risico's vanwege de liracrisis. ABN Amro heeft naar eigen zeggen geen geld uitgeleend aan de Turkse staat of bedrijven. Rabobank laat weten dat het bedrag dat de bank heeft uitstaan in Turkije 'nihil' is. 

Dat geldt niet voor Spaanse, Italiaanse en Franse banken, vertelt Roland Koopman:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van