Bedrijven

Zowel NN als Aegon verhogen het dividend: beleggers zijn blij

16 augustus 2018 12:09 Aangepast: 16 augustus 2018 12:19
Topman Lard Friese van NN. Beeld © ANP

De twee beursgenoteerde verzekeraars NN en Aegon boeken allebei een hogere winst en keren ook meer dividend uit. De beurskoers van beide verzekeraars stijgt.

Zowel NN als Aegon weten flink in de kosten te snijden en de solvabiliteit - de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen - te verbeteren. De solvabiliteit zegt iets over de mate waarin een bedrijf eventuele tegenvallers kan opvangen.

Voor beleggers is het ook interessant dat NN én Aegon het dividend verhogen. NN wil als interimdividend 0,66 euro (was 0,62 euro) per aandeel uitbetalen en Aegon keert per aandeel 0,14 euro (was 0,13 euro) uit. Interimdividend is een tussentijdse winstuitkering. Aandeelhouders hoeven dan niet te wachten op dividend tot het jaar helemaal is afgerond. Ze krijgen dan eerder al een deel van het totale dividend op hun bankrekening gestort.

De koers van zowel NN als Aegon stijgt na bekendmaking van de cijfers. NN is met een plus van ruim 3 procent zelfs de grootste winnaar onder de 50 AEX- en Midkapfondsen.

Hogere winsten

De resultaten van NN zijn beter dan die van Aegon. Zo neemt het operationele resultaat van de voortgezette activiteiten toe met een kwart tot 508 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht. Dat komt mede doordat NN bij schadeverzekeringen in Nederland weer winst maakt.

NN koopt de levensverzekeringsactiviteiten van Aegon in Tsjechië en in Slowakije. Aegon, op zijn beurt, zegt weer te kijken naar de mogelijke overname van branchegenoot Vivat. Het Chinese Anbang zou Vivat, moeder van onder meer Zwitserleven en Reaal, mogelijk willen verkopen.

Bij Aegon steeg het onderliggende resultaat vóór belastingen met ruim 2 procent tot 1,1 miljard euro. Zonder het effect van valutakoersen was die stijging zelfs 10 procent geweest.

Aegon blijft op beurs achter bij NN

Zowel NN als Aegon blijven sinds begin maart achter bij de AEX. Maar NN staat inmiddels op een winstje, terwijl Aegon nog steeds lager staat.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van