Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Boskalis stopt met goedkoop transport: dat kost 397 miljoen

16 augustus 2018 07:55 Aangepast: 16 augustus 2018 08:25
Beeld © Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis gaat stoppen met de transportactiviteiten in het lage segment. Dat kost 397 miljoen euro. Het concern denkt dat in de tweede helft van het jaar de netto operationele winst fors hoger zal uitvallen dan in de eerste zes maanden. Maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de nettowinst over die periode net zo hoog te laten uitkomen als vorig jaar.

In de maanden januari tot en met juni steeg de omzet van Boskalis met 6,6 procent tot bijna 1,2 miljard euro. Maar het nettoresultaat sloeg om van een winst van 75,1 miljoen in een verlies van maar liefst 361,7 miljoen. Dat komt grotendeels door de buitengewone last.

De operationele nettowinst halveerde ruimschoots tot 34,5 miljoen euro. Dat komt voor het grootste deel door de slechte resultaten bij de divisie Offshore Energy. Met name bij de transportactiviteiten aan de onderkant van de markt ging het slechter en er worden 'forse' verliezen geleden.

Overcapaciteit

Volgens Boskalis gaat het hier in toenemende mate om zogeheten commodity transport, dat betekent dat er weinig waarde kan worden toegevoegd en de marges laag zijn. Boskalis heeft hier last van Aziatische concurrenten en overcapaciteit.

Boskalis wil zich juist richten op het hogere segment en gaat de activiteiten in het lagere segment stopzetten. Daarvoor moet het flink afschrijven op goodwill en schepen en alles bij elkaar kost het eindigen van de activiteiten maar liefst 397 miljoen euro.

Andere divisie doen het beter

Bij de andere divisies ziet het helemaal niet slecht uit. Zo bleef het operationele resultaat bij de belangrijke baggerdivisie gelijk aan dat van vorig jaar op bijna 62 miljoen euro. Dit onderdeel is goed voor meer dan de helft van de omzet.

Bij Towage en Salvage, waaronder sleepboten en het bergen van schepen vallen, liep het resultaat licht terug tot 14 miljoen euro. Bij Offshore Energy, waaronder de gewraakte transportactiviteiten vallen, liep het operationele resultaat terug van plus 36 miljoen tot min 7 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van