Bouwer Heijmans draaide in het eerste halfjaar beter dan verwacht. De omzet en de onderliggende winst stegen en het bedrijf heeft de grote problemen van een paar jaar geleden achter zich gelaten.
De omzet van Heijmans steeg in de maanden januari tot en met juni met ruim 20 procent tot 780 miljoen euro. De onderliggende ebitda-winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen nam in Nederland toe van 9 miljoen tot 20 miljoen euro.
De orderportefeuille nam toe van 2,1 naar 2,2 miljard euro. Beleggers reageren enthousiast op de cijfers: de koers van Heijmans stijgt bijna 4 procent.
Woningmarkt
Heijmans heeft vooral voordeel van de aantrekkende woningmarkt in Nederland. Er is ook meer vraag naar kantoren en winkelpanden.
Het bouwbedrijf heeft nog voor 451 miljoen euro aan nieuwbouwprojecten op de woningmarkt in de pijplijn. Eind 2017 was dat nog 420 miljoen euro.
Heijmans kreeg dit voorjaar onder meer woningbouwprojecten gegund in Utrecht en Amstelveen. Ook staat het bouwbedrijf vooraan als onderdeel van een consortium om de gebiedsontwikkeling rondom het beoogde nieuwe stadion van Feyenoord te volbrengen.
Eind aan moeilijke periode
De nettowinst lag in de eerste helft van vorig jaar weliswaar hoger, maar sindsdien heeft Heijmans een aantal bedrijven in België en Duitsland verkocht. Heijmans komt namelijk uit een moeilijke periode. Het legt zich nu toe op de Nederlandse markt. Het bedrijf is daarmee wel flink gekrompen.
Heijmans kampte ook in Nederland met flinke problemen. Dat gold voor onder meer Energiefabriek in Tilburg, de N23 tussen Heerhugowaard en Enkhuizen, een lab voor het RIVM in Utrecht en de Wilhelminasluis in Zaandam. Die projecten vielen duurder uit dan waarvoor Heijmans ze had aangenomen.
Onder de problemen met de eerste vier projecten was al een streep gezet. Voor de Wilhelminasluis had Heijmans al 5 miljoen opzij gezet en nu is ook dit dossier afgesloten.
Verder is de nettoschuld van Heijmans flink verlaagd, terwijl de kredietfaciliteit met banken is verlengd tot medio 2022 tegen verbeterde voorwaarden.
Minder woningen verkocht
Toch is het niet alleen maar halleluja. Zo daalde het aantal verkochte woningen en volgens Heijmans is er veel aandacht nodig voor het op peil houden van de pijplijn met nieuwe projecten. De bouwer klaagt over onder meer de trage besluitvorming over nieuwbouwprojecten, het gebrek aan geschikte bouwlocaties en krapte op de inkoopmarkt waardoor de kosten stijgen.
Heijmans wil minder cyclisch worden, maar volgens Ralph Wessels, hoofd beleggingssrategie van ABN Amro, is bouwen per definitie een 'zeer cyclische activiteit' en dat streven zal dus zeer moeilijk blijven, zegt hij in RTL Z Voorbeurs.