Tien jaar nadat Airbnb werd opgericht in San Francisco, is het bedrijf ruim 30 miljard dollar waard en zijn er volop geruchten over een beursgang. Maar dat succes is het bedrijf niet zomaar komen aanwaaien. En die beursgang? Het is maar de vraag wanneer die er komt.
Airbnb werd 11 augustus 2008 opgericht door Brian Chesky, Joe Gebbia en Nate Blecharczyk. De eerste twee legden de basis voor het bedrijf overigens al in 2007.
Om hun huur te kunnen betalen lieten de twee huisgenoten drie bezoekers van een conferentie in San Francisco in hun huis overnachten, op luchtbedden. Dat deden ze onder de naam Airbedandbreakfast.com, later afgekort tot de huidige naam.
Alle begin is moeilijk
In eerste instantie liep het bedrijf voor geen meter, Chesky en Gebbia staken zichzelf voor tienduizenden dollars in de schulden. "Ken je die mappen voor honkbalplaatjes? Wij bewaarden er onze creditcards in", zei Cheskey, inmiddels ceo, erover in een interview met LinkedIn mede-oprichter Reid Hoffman.
In die moeilijke beginfase kreeg hun site ongeveer 50 bezoekers per dag, wat zo'n tien à twintig boekingen per dag opleverde. Omdat het zo slecht ging, verkochten de oprichters ook nog even dozen ontbijtgranen, omdat het 'bed'-gedeelte van hun bedrijfsnaam nog niet echt aansloeg, schrijft CNBC.
Ze kozen een slim moment, tijdens de de Democratische Nationale Conventie in de stad. Dat leverde duizenden dollars op en het tij keerde. Bij een investeringsronde in 2011 werd het bedrijf al op 1 miljard dollar gewaardeerd, aldus Chesky.
Meer dan 300 miljoen gasten
Van de twintig boekingen per dag in 2008 bereikt het bedrijf dit weekend een mijlpaal: dan zullen volgens het bedrijf wereldwijd 3,5 miljoen mensen inchecken in een huis dat ze via Airbnb boekten. In de tien jaar dat het bedrijf bestaat, boekten meer dan 300 miljoen mensen een accommodatie via de site in meer dan 81.000 steden in 191 landen.
Dat resulteerde vorig jaar in een ebitda-winst (het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) van 100 miljoen, meldde de Financial Times. De omzet zou met 150 procent zijn gestegen, tot 3,5 miljard dollar. Airbnb wil niets zeggen over omzet of winstcijfers, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Meer transparantie
Hoe dat geld precies verdient wordt, is trouwens wel onderwerp van discussie. Zo eist de Europese Commissie dat Airbnb duidelijker aangeeft aan klanten wat de huur van een woning kost.
Het bedrijf is vaag over hoeveel het precies opstrijkt aan commissie. Een woordvoerster laat weten dat het om een fee gaat van maximaal 20 procent van de boekingskosten, exclusief belastingen en de commissie van drie procent van de huurprijs die het van de verhuurder vraagt.
Airbnb verdient dus twee keer per boeking: het krijgt commissie van verhuurders en huurders. Hoe hoog de commissie voor die laatste groep wordt, hangt onder meer af van het bedrag waarvoor je boekt en de duur van je verblijf. In het algemeen geldt: hoe hoger het bedrag, hoe lager het percentage dat Airbnb aan commissie rekent.
Groeistuipen
De ongebreidelde groei zorgt ook voor problemen, zoals wie er opdraait voor de schade en de overlast door meer toeristen. In bijvoorbeeld Amsterdam is de maximale verhuurtermijn beperkt tot 30 dagen.
Maar er zitten meer kanten aan de medaille, vertelt ING-econoom Thijs Geijer. "Steden waar toerisme niet zo'n probleem is, zijn juist blij dat ze dankzij Airbnb op de toeristische kaart staan."
De komst van bedrijven zoals Airbnb heeft in het afgelopen decennium voor een aardverschuiving gezorgd, vertelt Geijer. "Dit soort platformbedrijven is in een aantal sectoren heel dominant geworden, doordat ze vraag en aanbod hebben weten te matchen."
Nieuwe winnaars en verliezers
Daarmee hebben Booking.com, Expedia en vooral Airbnb voor nieuwe winnaars en verliezers gezorgd, vertelt Geijer. De winnaars: consumenten en huiseigenaren, de verliezers: de hotelbranche.
Al valt dat laatste nog best mee, aldus Geijer. "De hotellerie groeit, dankzij de conjunctuur, de groeiende wereldbevolking en welvaart. Het is geen verhaal zoals met de Free Recordshop en internet. Airbnb is ook niet altijd concurrent voor hotels, want wie zoekt naar een hotel, komt toch al niet bij Airbnb."
Een andere belangrijke verandering die Airbnb volgens Geijer teweeg heeft gebracht is dat door meer transparantie, de kwaliteit omhoog is gegaan. "Bij hotels kun je nog afgaan op het merk, bij particulieren is dat lastiger. Maar door reviews komen de goede particuliere hosts bovendrijven", legt hij uit.
Wanneer komt die beursgang?
Dé grote vraag die beleggers en andere volgers bezighoudt is wanneer het bedrijf naar de beurs gaat. Het bedrijf zelf wil daar niets over loslaten, maar dit jaar lijkt het er in ieder geval niet te gebeuren.
Ceo Chesky zag niets in de plannen van zijn financieel topman Laurence Tosi om haast te maken met de beursgang, waarna deze begin februari het bedrijf verliet, schrijft Bloomberg.
Ceo Brian Chesky. (Foto: Getty Images)
Daarmee lijken de oprichters voorlopig de strijd te hebben gewonnen van de investeerders die graag een beursgang willen.
De oprichters hebben weinig haast met een beursgang, ze zouden al voor 350 miljoen aandelenkapitaal hebben omgezet in cash, meldden ingewijden aan Bloomberg. Ze krijgen steun van Sequoia Capital, de grootste investeerder met een belang van 13 procent.
Voor- en nadelen beursgang
Wat daarnaast kan meespelen is dat bedrijven na een beursgang aan allerlei regels moeten voldoen, legt RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse uit. "Dat je met regelmaat je cijfers naar buiten moet brengen, dat kan je soms niet leuk vinden", verwijst ze naar Elon Musks Tesla. "Als je beursgenoteerd bent, hebben aandeelhouders ook iets te zeggen en dat kan iedereen zijn zonder dat je daar controle over hebt."
Maar aan een beursgang zitten ook voordelen, waar vooral investeerders van Airbnb van willen genieten: "Je kunt cashen wanneer je wil. Op een gegeven moment wil je misschien rustig afbouwen en het verkopen van je belang is makkelijker via de beurs", aldus Willemse.
Daarnaast wordt het voor het bedrijf makkelijker om geld op te halen om te blijven groeien met een beursnotering: "Als je nieuwe aandelen uit wil geven, gaat dat makkelijker via de beurs."
Nieuwe strijd
Naast de al geboekte successen is het bedrijf trouwens ook een nieuwe strijd aangegaan, ziet Geijer. "Ze zijn bezig met het aanbieden van activiteiten ter plekke. Dat is nu de strijd: wie wordt daar de grootste." Het gaat dan over rondleidingen, kookworkshops: het is zaak voor Airbnb om daar een selectie van te maken van aanbieders die passen bij de doelgroep. "Booking is daar ook mee bezig, maar ook KLM is er mee bezig met het bedrijf GetYourGuide."
Lees ook: Verhuur je via Airbnb? Verzekering dekt schade vaak niet