Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ook Tesla-top vraagt ceo Musk nu om opheldering over beursexit

Beeld © EPA

De Raad van Bestuur van Tesla heeft geen gedetailleerd financieringsplan ontvangen van ceo Elon Musk over een eventuele beursexit. Musk hintte via Twitter dat hij het bedrijf van de beurs wil halen en dat de financiering daarvoor 'verzekerd' is.

Maar nu blijkt dat de Tesla-top nog altijd niet op de hoogte is gebracht door Musk, meldt persbureau Reuters. Die zou bij de prijs die Musk in zijn tweet noemde zo'n 72 miljard dollar gaan kosten. Wel zou de Raad van Bestuur meermaals hebben gesproken met Musk over zijn wens van een beursexit.

De Raad wil volgende week om tafel gaan zitten met financiële adviseurs om te kijken of het voorstel van Musk te onderzoeken, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. 

'Musk trekt zich terug'

Saillant detail: volgens anonieme bronnen van CNBC zou Musk zich daarbij moeten terugtrekken uit het proces. Wanneer hij eenmaal buitenspel gezet is, kan een speciaal comité van een 'kleiner aantal onafhankelijke bestuursleden' worden gevormd om de buyout te onderzoeken. Overigens wil Tesla deze informatie niet bevestigen.

Ondertussen staan de koers van Tesla verder onder druk en dook het aandeel op de NASDAQ nog eens 4,83 procent in de min, wat er op duidt dat beleggers zich zorgen beginnen te maken, zegt RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse. "Zij vragen zich af hoe Musk aan die genoemde 420 dollar per aandeel komt en waarom maakt hij dit bekend via Twitter?"

Koersmanipulatie en consequenties

Dat zijn exact de vragen die ook beurswaakhond SEC heeft voor Tesla. Willemse: "De SEC moet nu beoordelen of dit koersmanipulatie is." Mocht dat inderdaad het geval zijn, kan dat ook vergaande consequenties hebben voor Musk zelf, waaronder een boete en in het uiterste geval zelfs gevangenisstraf.

Reden genoeg voor Willemse zelf om haar aandelen Tesla van de hand te doen. Willemse: "Dat risico wil ik niet nemen. Maar dat zegt niet dat het niet alsnog goed kan komen en dat de koers binnenkort toch weer oploopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van