Ga naar de inhoud
Bedrijven

Toezichthouder wil uitleg Tesla over tweets Musk, koers omlaag

Beeld © AFP

De Amerikaanse toezichthouder SEC wil uitleg van Tesla over het plan van topman Elon Musk om het bedrijf van de beurs te gaan. De SEC wil vooral weten hoe Musk dat wil financieren. Het aandeel Tesla sloot met verlies.

Musk zette dinsdag de beurs redelijk op zijn kop door in een kort tweetje de mogelijkheid tot een vertrek van de beurs te noemen.

De tweet zorgde op die dag voor groot rumoer en een beurskoers die zo hard steeg dat de handel werd stilgelegd.

Inmiddels daalt de koers weer. Het bedrijf verloor bij sluit van Wall Street ruim 2 procent aan beurswaarde.

Lees ook: 

In een volgend bericht op Twitter claimde hij dat de financiering die daarvoor nodig is, volgens analisten zo'n 60 miljard dollar, al rond is.

Toestemming aandeelhouders

Aandeelhouders zouden enkel nog moeten instemmen met het plan.

Als de financiering niet écht al rond is, is mogelijk sprake van beursfraude door Musk. De SEC heeft vragen gesteld over de onderbouwing van de uitspraak over de financiering, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Ook wilde de toezichthouder weten waarom Musk - een fervent twitteraar - het koersgevoelige nieuws deelde via Twitter in plaats van via een officiële verklaring.

Mocht er inderdaad sprake zijn van koersmanipulatie, dan heeft de SEC vier opties, legt Roland Koopman uit:

Druk van de ketel

Musk wil met de privatisering de druk van de ketel halen bij zijn bedrijf, schreef hij aan zijn personeel. Volgers van het bedrijf zijn verdeeld in twee kampen, die ofwel gokken op een spoedige ondergang of Musk en Tesla de hemel in prijzen.

Tesla torst een forse schuldenlast met zich mee en het bedrijf geeft geld uit als water. In de tweede helft van het jaar hoopt het bedrijf winstgevend te worden.

'Gesprekken met Softbank' 

Musk zou vorig jaar met het Japanse telecombedrijf en technologiefonds SoftBank hebben gesproken over een investering in Tesla. De gesprekken zouden april vorig jaar al hebben plaatsgevonden, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Rondom een mogelijke investering van SoftBank werd ook gesproken over een beursexit van Tesla. De gesprekken zouden toen op niets zijn uitgelopen vanwege een verschil van inzicht over de eigendomsstructuur. Musk zou speciale voorrechten willen behouden. In ruil voor investeringen wil SoftBank doorgaans een vinger in de pap bij het bedrijf waar het om gaat.