Bedrijven

'ABN Amro wil zakentak drastisch inkrimpen'

07 augustus 2018 08:35 Aangepast: 07 augustus 2018 12:24
Ceo Van Dijkhuizen (L) en vicevoorzitter van de RvC Ten Have (R). Beeld © Archieffoto ANP

ABN Amro zou de zakentak drastisch willen inkrimpen, melden ingewijden tegen De Telegraaf. Volgens RTL Z-beurscommentator Hans de Geus was die noodzaak er al langer. De zakentak, die zich bezighoudt met beursgangen, levert te weinig op terwijl de bank er wel extra verplichte financiële buffers voor moet aanhouden.

ABN Amro had ooit de ambitie om een grote wereldspeler te worden op de markt van zakenbankieren. Maar dat is nooit écht goed van de grond gekomen. De grote Amerikaanse zakenbanken als Goldmans Sachs en JP Morgan voeren de boventoon als het gaat om beursgangen en het begeleiden van fusies en overnames.

Van de totale winst van ABN Amro komt slechts 8 procent uit het zakenbankieren. Tegelijk zijn de eisen die toezichthouders banken hiervoor opleggen steeds strenger. ABN Amro moet daardoor veel extra eigen vermogen aanhouden.

Gevolgen onduidelijk

Wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid is onduidelijk. Verwachting is dat de effecten voor de Nederlandse activiteiten beperkt zijn, omdat het zakenbankieren grotendeels in Londen en New York plaatsvindt. 

Olaf van den Heuvel, analist van Aegon, zegt in RTL Z Voorbeurs dat hij begrip heeft voor het mogelijke besluit, maar vindt het wel jammer. "Het klinkt een beetje als Deutsche Bank en eigenlijk is het wel een beetje opvallend", aldus Van den Heuvel. "Als we straks Londen niet meer kunnen gebruiken als financieel centrum (vanwege de brexit, red.) dan hebben de Europese lokale banken misschien een voordeel." 

'Goed nieuws'

Dat de twee banken hun zakenbankiers de deur wijzen, komt volgens De Geus omdat de zakenbankactiviteiten weinig rendement opleveren en wel erg duur zijn. "Voor de aandeelhouders is dit goed nieuws", aldus De Geus.

De bank presenteert morgen de kwartaalcijfers, tot dan wil het bedrijf niet reageren op het verhaal van de krant. Die heeft 'maar wat heeft rondgebeld', volgens de woordvoerder. 

Bekijk de hele uitzending hier: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van