Bedrijven

Belgische commissaris van Ahold Delhaize casht 8 miljoen

06 augustus 2018 13:50 Aangepast: 06 augustus 2018 15:46
Toezichthouder De Vaucleroy behoort tot de oprichtersfamilies. Beeld © Ahold Delhaize

Commissaris Jacques de Vaucleroy van supermarktgigant Ahold Delhaize heeft een pakket aandelen ter waarde van ruim 8 miljoen euro verkocht. De Belg is niet zomaar een toezichthouder.

De 57-jarige De Vaucleroy behoort tot een van de oprichtersfamilies achter het Belgische supermarktbedrijf Delhaize, dat in 2016 fuseerde met Ahold. Sinds 2005 was hij al toezichthouder bij Delhaize, en na de fusie werd hij vice-voorzitter van de raad van commissarissen van de combinatie.

Helft bezit verkocht

Tot voor kort bezat De Vaucleroy, die zelf in de verzekeringswereld werkt, 829.023 aandelen Ahold Delhaize. Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat hij op 3 juli bijna de helft van dat pakket heeft verkocht. Tegen een opbrengst van 20,28 euro per aandeel leverde dat hem 8.112.000 euro op.

Ahold Delhaize kan de grote verkooptransactie door de belangrijke toezichthouder niet toelichten. "Wij doen daar geen uitspraken over, want dergelijke transacties zijn van persoonlijke aard", aldus een woordvoerder.  

Niet de enige

Uit het jaarverslag blijkt dat De Vaucleroy niet de enige toezichthouder is die aandelen Ahold Delhaize bezit. Nog vijf van de twaalf commissarissen hebben een belang in het supermarktconcern. Maar hun belangen – tussen 7000 tot 16.000 aandelen - staan in geen verhouding tot het pakket van De Vaucleroy.

Met de verkoop profiteert De Vaucleroy van de sterke koersstijging, die het aandeel het afgelopen jaar doormaakte. Eind augustus vorig jaar noteerde Ahold Delhaize iets boven de 15 euro. Toen de Belgische toezichthouder verkocht, was dat een kwart hoger. Dat scheelde 2 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van