Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Apple draait duimschroeven iPhone-leveranciers aan'

01 september 2016 11:37 Aangepast: 30 juli 2017 12:30
Beeld © AFP

In een poging marges op iPhones hoog te houden probeert Apple betere deals te sluiten met leveranciers van onderdelen.

Dat bericht de Walll Street Journal die afgelopen maanden verschillende leveranciers sprak. Apple vraagt om prijsverlagingen voor onderdelen die gebruikt worden in de nieuwe iPhone die waarschijnlijk volgende week wordt onthuld.

Apple heeft de leveranciers verteld dat ze prijsverlagingen moeten accepteren en dat gaat ze waarschijnlijk een hoop inkomsten kosten, aldus de krant.

iPhone-verkopen in het slop

Apple heeft al een tijdje moeite de vraag naar iPhones op peil te houden. Nadat de verkopen jarenlang haast niet beter konden, vlakt dit jaar de groei stevig af. In het derde kwartaal werden er met 40,4 miljoen stuks zelfs minder iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen er nog 47,5 miljoen over de toonbank gingen.

Ondertussen gaan iPhones in China stevig in de uitverkoop. China Telecom verkoopt sinds twee weken de 16-gigabyte iPhone 6s zonder simlock voor omgerekend 576 euro, een stuk goedkoper dan de 710 euro die Apple hanteert op de Chinese retailwebsite. Hetzelfde model kost in de Nederlandse Apple Store 749 euro.

De kortingen op iPhones in China en de  prijsverlagingen die er bedongen worden bij leveranciers 'benadrukken de moeilijkheden die Apple heeft om de vraag naar zijn producten op te vijzelen terwijl de wereldwijde vraag kleiner wordt' en er meer concurrentie uit China komt, aldus de WSJ.

Concurrentie met Samsung

Het zijn sowieso moeilijke tijden voor Apple. Eerder deze week besloot de Europese Commissie dat de Ierse belastingdienst nog 13 miljard euro achterstallige belastingen moet terugvorderen bij het Amerikaanse techbedrijf.

In het derde kwartaal daalde de winst van Apple met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. De teleurstellende verkopen lijken vooral goed nieuws voor concurrent Samsung, die het meest winstgevende kwartaal in twee jaar had. Het Koreaanse bedrijf speelde slim in op het uitblijven van een nieuwe iPhone en scoorde flink met de Galaxy S7

Nieuwe hit in de maak?

Of de nieuwe versie van de iPhone de boel recht gaat zetten, is nog even afwachten. Leveranciers zeggen tegen de krant dat Apple het afgelopen jaar zowel de prijzen als de ordervolumes heeft verlaagd. Het bedrijf heeft wel beloofd dat het aantal orders weer flink gaat stijgen nadat de nieuwe iPhone op de markt komt, maar gezien de tegenvallende verkoopcijfers van het afgelopen jaar gokken de fabrikanten voorlopig niet op een nieuwe hit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore