Ga naar de inhoud
Bedrijven

Modehuis McGregor in de ring tegen vechtsporter Conor McGregor

Beeld © ANP

Modehuis McGregor heeft Adidas voor de rechter gesleept. Het modemerk wil dat Adidas-dochter Reebok per direct stopt met de verkoop van kleding onder naam van de beruchte Ierse vechtsporter Conor McGregor. Die kleding zou verwarring wekken bij het publiek.

Wat is er aan de hand? Drie jaar geleden ging sportmodemerk Reebok een samenwerking aan met de Ultimate Fighting Championship (UFC), waar de vechtsporter Connor McGregor onder contract staat. Als uitvloeisel daarvan bracht Reebok onder meer een kledinglijn op de markt onder naam van de voormalige wereldkampioen.

De expressieve 30-jarige Ier zorgde afgelopen jaren voor een groeiende populariteit van de vechtsport. Overigens kwam hij onlangs ook minder positief in het nieuws. In april werd hij gearresteerd nadat hij een steekkarretje door een raam van een bus had gegooid, en daarmee andere sporters had verwond.

Kort geding

Om de verkoop van de kleding van Conor McGregor door Reebok te stoppen, heeft het modemerk McGregor een kort geding aangespannen. "Onder het merk McGregor wordt namelijk al decennialang kleding op de Europese markt gebracht", aldus advocaat Remco van Leeuwen van het modehuis.

Volgens de advocaat bestaat er gevaar op verwarring tussen het merk McGregor en de naam McGregor op de door Reebok op de markt gebrachte kleding. "Het publiek kan menen dat die kleding van Reebok afkomstig is van McGregor." (lees verder onder de tweet)

Eigen naam

Is het niet vreemd dat het modemerk de vechtsporter probeert te verbieden om zijn eigen naam op kleding te zetten? Volgens de advocaat van McGregor is het geen probleem dat de persoonsnaam 'Conor McGregor' voluit geschreven wordt gebruikt op zogenaamde fan-kleding.

"Als het voor het publiek duidelijk is dat het kleding betreft waarmee je de sporter steun wilt betuigen of je loyaliteit aan hem wilt laten zien, heb je een zekere vrijheid om die persoonsnaam te gebruiken", zegt hij.

Verbod

Van Leeuwen stelt echter dat die vrijheid 'merkenrechtelijk gezien' niet onbeperkt is. "Als je de naam McGregor gebruikt als merk, dus als onderscheidingsteken voor producten en daardoor verwarring kan ontstaan bij het publiek, dan ontstaat er een probleem. Daarom heeft McGregor de rechter verzocht om Adidas te verbieden om de naam McGregor in Europa te gebruiken op haar kledingstukken."

Advocaten Gregor Vos en Inge Naves van Adidas konden nog geen toelichting geven op de zienswijze van Adidas. De Haagse rechtbank doet eind volgende week uitspraak.