Bedrijven

Supermarktbaas moet C&A Europa oppeppen

22 juni 2017 15:42 Aangepast: 27 juli 2017 19:30
Beeld © Getty Images

De Europese tak van C&A krijgt een nieuwe topman. De leiding van de kledingwinkelgigant komt in handen van Alain Caparros. Opmerkelijk, want Caparros komt uit de supermarktwereld. En hij is géén Brenninkmeijer.

Het gerucht dat de 60-jarige Caparros de nieuwe baas zou worden van C&A Europa (1.575 winkels in 18 landen) circuleerde al enkele dagen. Maar gisterenavond heeft het winkelconcern zijn aanstelling bevestigd. Caparros treedt begin augustus aan.

Géén Brenninkmeijer

De benoeming van de tot Duitser genaturaliseerde Fransman is om twee redenen opmerkelijk. In de eerste plaats is hij géén lid van de Brenninkmeijer-clan, de familie die al sinds het ontstaan van het bedrijf in 1841 de scepter bij C&A zwaait. Hoewel er uitzonderingen zijn, zijn de topposities in het familie-imperium in de regel voorbehouden aan leden van de oprichtersfamilie.

Caparros’ voorganger bij C&A Europa, Philippe Brenninkmeijer, nam in mei afscheid om te gaan werken voor de Zwitserse familieholding Cofra. Daarin zijn ook de belangen van de familie in vastgoed en private equity ondergebracht. De post bij C&A Europa werd tijdelijk waargenomen door een ander familielid, Edward Brenninkmeijer.

Supermarktbaas

Opmerkelijk is ook dat Caparros geen ervaring heeft met kledingretail. De afgelopen elf  jaar was hij de topman van Rewe, dat onder zijn leiding uitgroeide tot de op een na grootste supermarktketen van Duitsland. Daarvoor was hij onder meer topman van Aldi Frankrijk.

Volgens C&A is zijn ervaring in de supermarktbranche nu juist de reden waarom Caparros geschikt is voor de top job bij C&A. "Alain is een erkend leider met een overtuigd track record in een van de meest competitieve bedrijfstakken ter wereld", aldus het retailbedrijf op Linkedin.

Oppeppen

Daarom wordt Caparros gezien als de geschikte man om het bedrijf weer op te peppen of, in de woorden van C&A zelf, 'de transformatie vaart te geven'. Hoewel het notoir gesloten familiebedrijf geen cijfers publiceert, is wel duidelijk dat het niet lekker draait.

Onlangs gaf topman Philippe Brenninkmeijer in een interview toe dat het concern kampt met omzetdalingen en tegenvallende winstgevendheid. C&A heeft vooral last van discounters als Primark en online kledingwinkels als Zalando, en een wat oubollig imago.

Kostenbesparingen en investeringen

Afgelopen jaar voerde C&A op de kantoren in België en Duitsland ontslagrondes door. In Nederland sloot het bedrijf een beperkt aantal winkels. Maar C&A zet niet alleen in op kostenbesparingen. Het bedrijf kondigde ook aan één miljard euro te investeren in de vernieuwing van collecties, winkelconcepten en onlineverkopen. Caparros moet die transformatie dus gaan leiden.

C&A Europa telt 1.575 winkels in 18 landen, met 35.000 werknemers.  In Nederland, waar in 1841 het eerste textielmagazijn werd geopend, heeft C&A 126 winkels. De winkelketen is ook aanwezig in Mexico, Brazilië en China.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van