Ga naar de inhoud
Bedrijven

Even out of the box: wie volgt Zalm op bij ABN Amro?

Beeld © ANP - Gerrit Zalm bij de beursgang van ABN in november.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm stopt een jaar eerder met zijn functie. Hij vertrekt ergens in de loop van het jaar, schrijft het Financieele Dagblad.

De opvolger van Zalm moet de bank klaarstomen voor de verdere digitalisering en ervoor zorgen dat de bank weer gaat groeien. 

Waar moet zijn opvolger aan voldoen? RTL Z zette een aantal eisen op een rijtje:

  • Verstand hebben van Fintech, want daar moet ABN Amro nog een grote slag maken.
  • Het is handig als je Nederlands spreekt, want het is natuurlijk toch een 'Hollandsche' bank.
  • Een beetje buitenland ervaring is ook wel prettig.
  • Daarnaast is het ook niet verkeerd om een politieke antenne te hebben, aangezien je (deels) voor een staatsbedrijf werkt.

Wie heeft ABN Amro nodig?

De bank heeft enkele interne kandidaten naar voren geschoven om de bestuursvoorzitter te vervangen. Maar als we even helemaal out of the box denken, wat voor type leider heeft ABN Amro dan eigenlijk nodig?

Dan zou je kunnen denken aan iemand als Pieter van der Does. De oprichter van Adyen, een grote wereldspeler op het gebied van betaalplatforms, heeft een visie over fintech en wist de traditionele betaalsector flink overhoop te gooien. Hij heeft bij ING en Royal Bank of Scotland gewerkt, maar er een haat-liefdeverhouding mee. Sterker nog: hij noemde banken ooit 'criminele organisaties'.

Iemand als Jack Dorsey, vooral bekend als mede-oprichter van Twitter, zou ook niet verkeerd zijn. Hij stond namelijk ook aan de wieg van Square, één van de meest succesvolle betaalbedrijven in de Verenigde Staten. Social media en fintech kent hij dus van achter naar voren. Er is wel een nadeel: de programmeur heeft geen ervaring in de bankenwereld.

Liever kijken dan lezen?

Even serieus: wie echt?

Een vrouw zou ook niet vervelend zijn. En niet erg verbazingwekkend, want klaarblijkelijk worden zij vaker ingehuurd als het bedrijf een nieuwe koers inslaat. Een serieuze mogelijke kandidaat is Olga Zoutendijk. Ze begon haar carrière bij de bank en werkt er weer sinds 2014.

Twee maanden geleden werd ze president commissaris. Anna Dijkman, hoofdredacteur van DasKapital.nl, legt uit dat Zoutendijk als 'sleutelfiguur' wordt gezien wat betreft de vernieuwingsplannen van de bank. 

Politieke benoeming?

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, zou in principe best de stoel van Zalm kunnen overnemen. Dat zou wel een beetje vreemd zijn, dus dat sluiten we voor het gemak maar even uit. Voorganger Wouter Bos zou kunnen, maar is wellicht te gevoelig. 

Dijkman zou Benoit Legrand wel zien zitten. "Niet iedereen kent hem, maar hij was ooit CEO van ING Frankrijk. Legrand is de spil in de digitale vernieuwing van ING en de bank loopt voorop in de Fintech revolutie", vertelt ze. 

En hoe zat het ook alweer met Zalm?

Zalm trad in 2009 aan bij de pas genationaliseerde bank. Onomstreden was die benoeming niet, want hij werkte daarvoor bij DSB Bank van Dirk Scheringa. Die bank ging in datzelfde jaar failliet, nadat er dubieuze producten waren verkocht aan klanten.

De topman kreeg in zijn nieuwe functie als opdracht mee om ABN Amro en Fortis samen te voegen. Hij probeerde de twee culturen bij elkaar te brengen door veel met medewerkers te praten. Het uiteindelijke doel van die samenvoeging was een beursgang. Dat gebeurde op 20 november 2015, wanneer de overheid een deel van de aandelen van de beurs.