Ga naar de inhoud
Bedrijven

Monsanto: bod Bayer van 55 miljard euro is te laag

Beeld © EPA

Het overnamebod van farmacie- en chemieconcern Bayer op het omstreden bedrijf Monsanto van 62 miljard dollar (omgerekend zo'n 55 miljard euro) maakt nog weinig indruk. Monsanto wijst het bod af.

De Amerikaanse zadenveredelaar staat wel open voor verdere gesprekken. Het huidige bod weerspiegelt volgens Monsanto-topman Hugh Grant echter niet de waarde van het concern. Daarnaast blijven er volgens hem teveel zorgen rond de financiering van de transactie en de instemming van toezichthouders bestaan.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Mocht de overname rond komen dan ontstaat daarmee de grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden ter wereld. Monsanto is vooral bekend van het verkopen van genetisch gemodificeerde gewassen en ontwikkelen van nieuwe gewassen, die het patenteert. Bayer werd groot met geneesmiddelen, maar is nu onder ook andere actief met bestrijdingsmiddelen.

In de zaden- en gewassenindustrie vinden meer fusies en overnames plaats. Zo probeerde Monsanto zelf vorig jaar nog tevergeefs de Zwitserse pesticidemaker Syngenta over te nemen, voor bijna 44 miljard dollar, maar Syngenta wordt nu overgenomen door het staatschemiebedrijf van China.

Daarnaast fuseren de Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en DuPont. Daarbij worden de activiteiten op het gebied van landbouw afgesplitst in een apart bedrijf.

Dit is een artikel van