Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Uber ontslaat hoofd zelfrijdende auto om rechtszaak met Waymo

31 mei 2017 12:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Uber heeft Anthony Levandowski, hoofd van de afdeling zelfrijdende auto's, ontslagen. Zijn ontslag is het gevolg van de rechtszaak tussen zijn oude werkgever Google en Uber.

Anthony Levandowski werkte eerst bij Waymo, het dochterbedrijf van Google waar wordt gewerkt aan zelfrijdende auto's. Hij startte daarna zijn eigen bedrijf Otto, dat afgelopen jaar voor 680 miljoen dollar werd overgenomen door Uber.

Daarmee haalde de taxidienst een bedrijf binnen dat technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelde. Volgens Google nam Levandowski bij zijn vertrek 14.000 documenten vol technische informatie mee, waarmee Uber nu zijn zelfrijdende auto maakt. Hierbij gaat het om een Lidar-techniek die Uber gebruikt, maar die door Waymo is ontwikkeld.

Hij weigerde informatie te geven

Uber ontkent dat er sprake is van diefstal. Een rechter bepaalde dat Levandowski mee moest werken aan het onderzoek, maar dat deed hij niet. Hij vond het oneerlijk dat hij gedwongen werd te kiezen tussen zijn recht om niet te hoeven mee werken aan zijn eigen veroordeling door een getuigenis en zijn baan, schrijft Bloomberg

Uber zette hem vervolgens maandenlang onder druk om toch mee te werken, toen hij niet gehoorzaamde werd hij ontslagen, schrijft The New York Times

'Uber heeft het zelf uitgevonden'

"De afgelopen maanden heeft Uber voldoende bewijs geleverd dat de zelfrijdende technologie onafhankelijk is ontwikkeld", schrijft Ubers Angela Padilla naar werknemers. "In die periode heeft Uber er bij Anthony op aangedrongen om mee te werken, om de rechtbank ons punt te laten bewijzen.

"We nemen onze verplichtingen hierin heel serieus, daarom hebben we ervoor gekozen om zijn werkzaamheden bij Uber te beëindigen", voegt zij toe. 

'Uber had geen keus'

Uber had weinig keus dan de banden met hun top-techneut te verbreken, zeggen juristen tegen de krant. Als zij hem zouden blijven steunen, zou dat door de rechter opgevat kunnen worden als een indirecte goedkeuring van zijn acties. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore