Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Winst technische groothandel Eriks keldert

26 september 2016 12:02 Aangepast: 26 september 2016 14:52
Beeld © ANP

Technische groothandelsgigant Eriks heeft zijn winst vorig jaar bijna zien halveren. De winst daalde met ruim 42 procent tot 62 miljoen euro. Ook 2016 omschrijft de multinational als een 'uitdagend jaar'.

Eriks is een technische handelsonderneming, met bijna 8000 werknemers en een omzet van 2,1 miljard euro. De onderneming werd in 2009 overgenomen door SHV Holdings, het conglomeraat van de zakenfamilie Fentener Van Vlissingen. Na de overname groeide Eriks explosief, door een indrukwekkende reeks overnames.

In april bleek uit het jaarverslag van moeder SHV echter al dat Eriks in 2015 een slecht jaar had gedraaid. Bij een gestegen omzet zou de winst zijn gedaald, aldus het verslag. Maar hoe dramatisch die daling was, vermeldde het niet.

Slechte markt in olie- en gas

Uit het onlangs bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag van Eriks zelf blijkt nu dat de nettowinst in 2015 daalde tot 62 miljoen euro, tegen 108 miljoen euro in het voorgaande jaar. Eriks-topman Simon Franken wijt dat vooral aan de slechte marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie, met name in de VS. De Amerikaanse dochterbedrijven zijn met 712 miljoen euro goed voor een derde van de omzet van Eriks.

Opmerkelijk is de verlies- en winstrekening niet wijst op prijsdruk of volumedaling. Sterker nog, de omzet steeg met 5 procent, tot 2,1 miljard euro. Het probleem lijkt vooral te zitten in de gestegen verkoopkosten.

Geen details over actieplan

Volgens het SHV-verslag heeft Eriks een actieplan opgesteld om de negatieve marktomstandigheden in de VS het hoofd te bieden. Daarover vermeldt het verslag van Eriks vreemd genoeg helemaal niets. Ook is geen grote reorganisatievoorziening genomen.

Wel blijkt dat de familie Fentener van Vlissingen de bezem door de top heeft gehaald. Bestuursvoorzitter Marc Bekkers en chief financial officer Kees van der Drift, die nog maar kort op hun plek zaten, zijn in maart vertrokken.

Het miljardenconcern wordt nu geleid door de kersverse bestuursvoorzitter Simon Franken (ex-SHV Energy) en chief financial officer Roger Sonneville (ex-Nutreco). Het bestuur werd afgelopen anderhalf jaar versterkt door chief operational officer Ivonne Verlinde (ex-Pon), Paul van Gelder (ex-Imtech), hoofd automatisering Marnix de Hoop (ex-SHV) en hoofd personeelszaken Just in ’t Velt (ex-Mammoet).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore