Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Duitse overheid maakt reddingsplan voor Deutsche Bank'

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Beeld © AFP

De Duitse overheid werkt aan een noodplan om Deutsche Bank te hulp te schieten en eventueel een belang te nemen in de Duitse bank.

Dat meldt de Duitse krant Die Zeit vandaag, zonder daarbij een bron te noemen. Het plan is een van meerdere scenario's waaraan zou worden gewerkt. 

Deutsche Bank staat al langer flink onder druk, door zorgen over de kapitaalpositie van de grootste bank van Duitsland. Zo hangt de bank in de VS een miljardenboete boven het hoofd wegens misstanden bij de verkoop van hypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Daarnaast lopen ook onderzoeken naar de manipulatie van wisselkoersen en de prijzen van zeldzame metalen door medewerkers.

'Financiën zijn op orde'

Speculaties over mogelijke staatssteun worden aan alle kanten ontkracht. In een memo aan medewerkers benadrukt de bank dat de financiën op orde zijn, zo meldt Business Insider woensdag. Topman John Cryan gaf woensdag in de Duitse krant Bild aan niet naar de overheid te zijn gestapt voor hulp. Eerder liet een woordvoerder van de Duitse regering al weten dat er geen reden is voor speculaties rond Deutsche Bank.

Deutsche Bank liet woensdag weten zijn balans te versterken door Abbey Life Assurance van de hand te doen. Phoenix Group betaalt 935 miljoen pond, zo'n 1,1 miljard euro voor de Britse verzekeringstak van Deutsche.

Verlies

De verkoop levert naar verwachting een verlies voor belasting op van zo'n 800 miljoen euro, maar zal netto een positieve impact hebben op de kapitaalspositie van het financiële concern. Abbey Life werd in 2007 gekocht door Deutsche Bank voor 977 miljoen pond.

Bron: RTL Z / ANP