Ga naar de inhoud
Bedrijven

Komt Deutsche Bank op eigen kracht uit de problemen?

Beeld © Getty

Deutsche Bank zit in de problemen, de vraag is of ze nog zonder hulp van de Duitse overheid eruit weten te komen. RTL Z-beurscommentator Hans de Geus denkt dat het mogelijk is.

Volgens persbureau Bloomberg heeft een aantal grote hedge funds hun onderpand bij Deutsche Bank voor een deel teruggetrokken. Ze zijn bang dat hun geld daar niet helemaal veilig is, legt De Geus uit.

''Als dat bekend is van een aantal grote hedge funds, dan geheid dat dat vele kleinere spelers dat ook niet doen.''

Verschillende problemen voor Deutsche

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, zit in de hoek waar de klappen vallen. Van de Amerikaanse toezichthouders dreigt een boete van 14 miljard dollar vanwege misstanden bij de verkoop van hypotheken in aanloop naar de crisis.

Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar de manipulatie van euribor- en libor-rentes alsmede van de prijzen van edelmetalen door medewerkers van Deutsche Bank. De vrees is dat de bank straks niet genoeg eigen vermogen heeft als het flinke boetes krijgt of schikkingen moet treffen.

Deutsche Bank noteerde begin deze maand nog boven de 13 euro, nu is dat rond de 10 euro. Vorig jaar zomer lag de koers nog rond de 30 euro.

'Op eigen kracht eruit, het kan nog'

De Geus denkt dat Deutsche Bank er nog wel op eigen kracht uit kan komen. In de praktijk worden boetes in de VS fors teruggebracht als er een schikking komt. ''Als de boete wordt verlaagd tot 5 miljard euro of minder, dan zou dat al een hoop schelen. Verder moeten ze als een dolle bedrijfsonderdelen gaan verkopen, als de koers dan een beetje stabiel wordt, dan kunnen ze misschien nog een emissie doen'', aldus De Geus.

Wat volgens hem helemaal zou helpen is dat als de regering zou aangeven klaar te staan om de bank te redden. ''Uiteindelijk gaan ze dat toch doen, door te wachten maak je het probleem alleen maar groter''. Eerder deze week waren er geruchten dat de Duitse overheid een reddingsplan maakte voor Deutsche Bank, maar dat werd ontkend.

In RTL Z Voorbeurs toonde Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer zich wat somberder. ''Het schip maakt slagzij, maar de band op het achterdek speelt door''. Er is volgens Bender bijna geen houden meer aan. Hij denkt dat Deutsche Bank er niet zelf uit kan komen en hulp van buitenaf nodig heeft.

'Deutsche versterkte balans sinds crisis nauwelijks'

Nu voldoet Deutsche Bank nog aan de kapitaaleisen, maar als de dreigende boete te hoog uitpakt, dan komen ze daar onder, zegt De Geus. Hij geeft aan dat sinds de crisis veel andere banken hun kapitaalratio’s hebben verhoogd en zo sterker zijn geworden, maar Deutsche Bank niet. ''Misschien komt dat juist omdat ze redelijk door de crisis kwamen'', aldus De Geus.

Je kunt je volgens hem ook afvragen of toezichthouders niet wat scherper hadden moeten zijn. Ook vraagt hij zich af of we in Europa niet te snel zijn geweest met het instellen van nieuwe regels, waarbij bij een bank in problemen ook houders van obligaties en aandelen en ook rekeninghouders met een saldo van boven de 100.000 euro meedelen in de pijn. ''Er werd gedacht dat banken veilig waren, maar er zitten nog zwakke broeders tussen''.

Bekijk de toelichting van Hans de Geus over Deutsche Bank:

Meer op rtlz.nl: