Milieu

ING blijft investeren in vieze kolencentrales

22 september 2016 01:00 Aangepast: 30 juli 2017 08:00
Beeld © Getty Images.

Tijdens de klimaattop in Parijs beloofde ING Bank beterschap: geen nieuwe investeringen meer in milieuvervuilende kolencentrales, maar daar lijkt nog weinig van terecht te komen.

Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt namelijk dat de bank een lening van 300 miljoen euro heeft verstrekt aan Uniper: de fossiele afsplitsing van energiebedrijf Eon. Ook heeft ING plannen om een nieuwe kolencentrale in Indonesië te financieren voor 128 miljoen euro. 

Vooral Uniper is een heet hangijzer. Het afgestoten Eon-bedrijf lobbyt namelijk ook nog eens actief tegen de sluiting van kolencentrales.

Verbroken belofte?

'Eigenaardig', zegt de Eerlijke Bankwijzer: eind 2015 beloofde ING nog om geen nieuwe kolencentrales meer te financieren. Nieuwe klanten die met hun energiebedrijf voor meer dan 50 procent afhankelijk zijn van kolencentrales of kolenmijnen, zouden geen geld meer kunnen lenen. 

Strikt genomen zouden deze investeringen ook nog aan deze criteria kunnen voldoen. Zo is Uniper niet voor meer dan 50 procent, maar 47 procent afhankelijk van kolencentrales. Daarnaast zou de Indonesische kolencentrale mogelijk geen nieuwe klant zijn.

Geen woorden maar daden

De Eerlijke Bankwijzer heeft echter weinig begrip voor deze 'futiliteiten'. "De bank slaat zichzelf op de borst over haar score op duurzaamheidsranglijsten maar hiermee blijft de bank, in tegenstelling tot diverse andere Nederlandse banken, hoofdzakelijk een fossiele bank", zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

De ING zou alsnog onvoldoende tempo maken met het overstappen naar hernieuwbare energie, vindt de waakhond. "In de afgelopen jaren leende ING Bank acht keer meer aan fossiele energiebedrijven dan aan duurzame energiebedrijven. Zolang het vervuilende leningen blijft verstrekken, blijft het nieuwe kolenbeleid bij mooie woorden."

ING is het niet eens met de conclusie dat de bank zich niet aan het beleid houdt. "Het commitment voor deze financiering is gegeven voor november 2015, toen ons nieuwe beleid startte. Deze financiering is dus volledig conform ons beleid", aldus een woordvoerder van de bank. 

Eerder werd al bekend dat de bank toch nog 100 miljoen euro investeerde in een Russisch kolenbedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore