Bedrijven

Tweede halfjaar Accell nóg dramatischer dan eerste helft

09 maart 2018 11:41 Aangepast: 26 maart 2018 15:33
Accell verkocht in de meeste Europese landen meer elektrische MTB's. Beeld © Accell

Fietsenproducent Accell (maker van onder meer Batavus en Sparta) heeft in de maanden juli tot en met december nóg slechter gedraaid dan in de eerste zes maanden. Het bedrijf zet de organisatie op de kop en wil fors in de kosten snijden.

In juli moest Accell al met een winstwaarschuwing komen. De winst daalde met bijna een kwart. Maar nu valt het resultaat weer tegen. In plaats van dat het onderliggend operationeel resultaat (vóór bijzondere posten) in het tweede halfjaar op rond de 16 miljoen euro van voorgaand jaar uitkwam, kelderde het tot een magere 1,2 miljoen euro.

Leegloop aan de top

Ook aan de top loopt het niet lekker. De financiële man (cfo) en de coo (chief operating officer) stappen op. Voor de cfo is nog geen opvolger gevonden.

Vorig voorjaar trad topman René Takens nog af. Hij is inmiddels al wel opgevolgd.

Organisatie op zijn kop

Accell brengt grote wijzigingen door in de organisatie. Zo zal er meer centraal worden geregeld en Accell wil efficiënter werken en de schaal- en synergievoordelen beter benutten. Daarvoor moet de komende vijf jaar wel 30 tot 40 miljoen aan kosten worden gemaakt. Maar vanaf 2022 zullen de kosten per jaar 60 tot 80 miljoen euro lager uitvallen.

Eerder maakte Accell al de doelstellingen voor 2022 bekend. De omzet moet zijn gestegen tot circa 1,5 miljard euro, met een brutomarge voor rentebetalingen en belastingen (ebitmarge) van circa 8 procent. Dat betekent een gemiddelde omzetgroei van 7 procent per jaar. De doelstelling voor de ebitmarge betekent een flinke stijging. In 2017 daalde deze nog van 5,8 procent tot 3,6 procent.

Koers fors onder bod van vorig jaar

Vorig jaar bracht Pon nog een bod uit van 32,72 per aandeel, maar de top van Accell wees dat af. Het vond het bod te laag. Maar aandeelhouders zullen daar nu met gemengde gevoelens tegenover staan.

De koers van Accell daalt vandaag namelijk flink, tot onder de 21 euro. Dat is een derde onder het bod van Pon.

Als de aandeelhouders hadden mogen kiezen, dan hadden ze het bod nooit afgewezen, zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker:

Klappen in Noord-Amerika

De omzet steeg wel in de de tweede jaarhelft, maar tegenover de hogere verkopen van e-bikes staat een daling van de omzet van gewone fietsen. Verder krijgt Accell klappen in Noord-Amerika. De verkopen daalden en een belangrijke distributeur beëindigde het contract.

Het herzien van de strategie kostte Accell afgelopen jaar 7 miljoen euro. Het nettoresultaat in het tweede halfjaar kelderde dan ook van -1,7 miljoen euro tot -15,8 miljoen euro.

Over geheel 2017 steeg de omzet nog wel, met 1,9 procent, tot bijna 1,1 miljard euro. Maar de nettowinst daalde met tweederde, tot 10,5 miljoen euro. Een beter beeld van de onderliggende ontwikkeling geeft het onderliggende operationeel resultaat, dat daalde met meer dan 18 procent tot 60,5 miljoen euro.

Nederland: minder e-bikes

Opvallend is dat in Nederland de omzet in heel 2017 met ruim 9 procent daalde. Er werden zowel minder gewone fietsen, als minder e-bikes verkocht. In Duitsland, waar de omzet de helft hoger ligt dan in Nederland, werden wél meer e-bikes verkocht.

Ook in andere Europese landen, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, steeg de verkoop van e-bikes, met name elektrische MTB's.

Minder gewone fietsen

Niet alleen in Nederland, maar in de meeste landen, daalt de verkoop van gewone fietsen. Inmiddels komt bijna tweederde van de omzet uit e-bikes, mede omdat de prijzen en marges hier hoger liggen. Accell richt zich dan ook op e-bikes en de verkoop van duurdere gewone fietsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van