Bedrijven

Hogere gasprijs compenseert lagere gaswinning voor GasTerra

09 maart 2018 06:17 Aangepast: 23 maart 2018 18:29
Gasterra verkoopt onder meer het gas dat in Groningen gewonnen wordt. Beeld © ANP

Het bedrijf GasTerra heeft net als de NAM last van het feit dat er minder Gronings gas gewonnen wordt. Vorig jaar kocht het bedrijf 56,6 miljard kubieke meter gas in om door te verkopen, 7,3 miljard minder dan in 2016.

Dat is vooral te wijten aan de verminderde gaswinning in Groningen, schrijft het bedrijf in het jaarverslag. Van de ruim 56 miljard kubieke meters, was 22,6 miljard afkomstig uit Groningen. 

Omdat de gasprijs hoger was, daalde de omzet minder hard dan je zou verwachten. Vorig jaar boekte het bedrijf 9,6 miljard euro omzet, dat was bijna 9,9 miljard in 2016. GasTerra verkocht een kubieke meter gas vorig jaar voor gemiddeld 16,9 cent per kubieke meter, in 2016 was dat 15,3 eurocent. 

Dividend blijft hetzelfde

De lagere gaswinning heeft geen gevolgen voor het dividend dat het bedrijf aan zijn vier aandeelhouders uitkeert, dat blijft ongewijzigd op 36 miljoen euro. Dat betekent dat de staat in totaal 18 miljoen euro rijker is geworden, direct of via Energie Beheer Nederland. 

Dat is het vehikel dat namens de staat de winning van olie en gas in Nederland in goede banen leidt. Het is volledig in handen van het ministerie van Economische Zaken. De andere aandeelhouders, de oliegiganten Shell en ExxonMobile, krijgen ieder 9 miljoen dividend.

Vestzak - broekzak

Dat de aandeelhouders ieder jaar hetzelfde dividend krijgen, is onderling zo afgesproken. Er wordt wel een trucje voor uitgehaald: het dividend wordt kunstmatig op peil gebracht door de prijs van het gas uit Groningen die de NAM rekent aan GasTerra, aan te passen. Dat kan de NAM doen, omdat dit bedrijf dezelfde aandeelhouders heeft als GasTerra. 

Het jaarverslag wordt overigens morgen pas officieel gepubliceerd, reden voor de woordvoerder om geen nadere toelichting te willen geven op de cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van