Bedrijven

Winst Coolblue groeit nauwelijks, ondanks forse omzetgroei

08 maart 2018 12:14 Aangepast: 08 maart 2018 12:14
Beeld © Coolblue

Terwijl de omzet van Coolblue met bijna 40 procent groeide tot 1,2 miljard euro, steeg de nettowinst met maar twee ton tot 9,1 miljoen euro. In 2018 denkt de directie dat de omzetgroei zal afzwakken tot 25 procent.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017. Coolblue wist flink meer te verkopen. Dat komt mede doordat Nederlanders en in mindere mate Belgen veel meer online zijn gaan kopen. Zo groeide de online-omzet van alle non-foodproducten in Nederland met 14 procent, terwijl de totale verkopen van non-food met maar 2 procent groeiden.

Coolblue deed het nog qua omzet een heel stuk beter, hoewel de omzetgroei van 40 procent wel lager lag dan de toename van ruim 50 procent in de voorgaande twee jaar.

Kosten stijgen flink

Maar van de flink hogere winst bleef onderaan de streep maar een geringe winststijging over. De winstmarge steeg weliswaar, maar de kosten namen met bijna de helft toe. Daardoor verbeterde de nettowinst uiteindelijk maar van 8,9 miljoen tot 9,1 miljoen euro.

De kosten voor personeel stegen flink, mede doordat het zelf is gaan bezorgen. Coolblue heeft nu 150 bestelbusjes rondrijden. Verder nemen de operationele kosten toe doordat het magazijn in Tilburg is uitgebreid, door de opening van twee XXL-winkels en nieuwe depots voor de bezorging.

Ook breidde Coolblue uit naar het Franstalige deel van België. In Vlaanderen was het al actief.

Meer omzet in 2018 verwacht

Voor 2018 houdt Coolblue zich op de vlakte. Het bestuur zegt wel uit te gaan van een stijging van de omzet tot 1,5 miljard euro, een groei van 25 procent. Dat is dus lager dan afgelopen jaar. Over de winst wordt nog niets gezegd.

Coolblue heeft relatief weinig eigen vermogen, maar bij de schulden gaat het bijna volledig om crediteuren. Dat zijn schulden aan leveranciers en daarover hoef je geen rente te betalen. Verder verkoopt Coolblue vaak de producten voordat het de eigen leveranciers hoeft te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van