Ga naar de inhoud
Bedrijven

Fors hogere beloning voor ING-topman Hamers: 'Verdiende te weinig'

Topman Ralph Hamers (rechts) en president-commissaris Jeroen van der Veer. Beeld © ANP

Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING, krijgt een flink hogere beloning. Zijn salaris wordt verhoogd met 50 procent. De raad van commissarissen van de bank vindt dit gerechtvaardigd, omdat hij veel te weinig zou verdienen.

Het basissalaris van de ceo stijgt dit jaar 2,2 procent. Daarnaast krijgt Hamers jaarlijks vaste aandelen die een waarde hebben gelijk aan 50 procent van het bruto basissalaris, zo laat ING in een toelichting weten.

Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen. Zijn totale vergoeding (basissalaris, basissalaris in aandelen en variabele beloning) komt uit op 3 miljoen euro. Vorig jaar was dit 2 miljoen euro.

Zie ook: Woede en verbijstering over enorme loonsverhoging ING-topman: 'stuitend' en 'ouderwets graaien'

Basissalaris en aandelen

Hamers moet die aandelen vijf jaar vasthouden. De bank stelt dat het voorstel volledig in lijn is met 'de beginselen van de Nederlandse corporate governance code en andere relevante regelgeving'. 

De bank zegt dat 'het beloningsbeleid van ING zich richt op een evenwichtige beloning, zodat we hooggekwalificeerd personeel kunnen aantrekken en behouden'. 

Onderbetaald

Om het argument dat Hamers te weinig verdiende te ondersteunen heeft ING een grafiek gemaakt waarin de waarde van het bedrijf en de beloning van de ceo met de Euro Stoxx 50-bedrijven (de grootst beursgenoteerde bedrijven in Europa) wordt vergeleken.

Daaruit blijkt dat ING op de negentiende plek staat als het gaat om beurswaarde en op plek 44 als het gaat om de beloning voor de ceo. In het Financieele Dagblad zegt president-commissaris Jeroen van der Veer: "Hamers is eredivisie, maar werd Jupiler League betaald."

Goedkeuring 

De raad van commissarissen zegt in de verantwoording dat er naar aanleiding van de uitkomst van de jaarlijkse beoordeling besloot 'dat er nu actie ondernomen moest worden'. 

De voorgestelde loonsverhoging moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd op 23 april. De salarissen voor andere topfuncties binnen de bank blijven hetzelfde.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het salaris van Hamers verdubbelde. Dat is onjuist, het gaat om een verhoging van 50 procent.