Bedrijven

Amsterdam lobbyt actief om Londense bedrijven binnen te halen

30 januari 2017 16:04 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Amsterdam lobbyt sinds september extra om bedrijven in het Verenigd Koninkrijk over te halen om na een brexit naar de hoofdstad te verhuizen. De resultaten blijven tot nu toe nog uit.

Het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel bedrijven precies de oversteek daadwerkelijk zullen maken, zegt de woordvoerder van de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren.

Tientallen bedrijven hebben inmiddels aangegeven een overstap te overwegen. "Voor met name bedrijven in de financiële sector is het verplaatsen van activiteiten een ingewikkeld en langdurig proces."

De verwachting was dat verschillende internationale bedrijven hun activiteiten naar Amsterdam zouden opvoeren, of zelfs helemaal zouden verplaatsen. Maar dat is na het referendum van 23 juni maar op beperkte schaal gebeurd. Afgelopen jaar hebben zich 19 Britse bedrijven gevestigd in en rond Amsterdam. 

Extra lobbyist

Terwijl Amsterdam actief lobbyt om bedrijven hierheen te halen. De hoofdstad nam in september een extra acquisiteur aan en heeft specialisten op het gebied van de financiële sector, startups en ICT om de hoofdstad bij bedrijven onder de aandacht te brengen. Daarnaast is wethouder Ollongren is vorig jaar drie keer in Londen geweest om te praten met bedrijven die interesse toonden of om informatie vroegen.

De woordvoerder ziet wel dat een toenemend aantal bedrijven Amsterdam overweegt en Londen links laat liggen. "In een aantal gevallen komt Amsterdam in het vizier dankzij het wegvallen van Londen. Voor de brexit zouden deze bedrijven zonder twijfel voor Londen hebben gekozen. Dit is dus een indirect effect", zegt hij.

Amsterdam kan interessant zijn voor bedrijven vanwege de strategische ligging in Europa en het sterke internetnetwerk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van