Bedrijven

Zorgt Brexit voor bedrijfsverhuizing naar Nederland?

27 juni 2016 11:44 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP. Lunchtijd op de Zuidas in Amsterdam. Het financiële hart van Nederland

Steeds meer bedrijven zouden Groot-Brittannië willen verlaten, nu de Britten voor een Brexit hebben gestemd. Gaan wij daar de vruchten van plukken?

De doemscenario's vlogen je de afgelopen weken om de oren. Brexit leidt tot minder handel, een lager BBP, meer regels, etc. Maar wellicht is er voor Nederland ook wel wat te winnen.

Grote bedrijven met een (hoofd)vestiging in het Verenigd Koninkrijk maken zich namelijk behoorlijk veel zorgen. Zij verwachten dat het moeilijker wordt om hun Europese zaken te runnen vanuit Londen, als de Britten niet meer bij de EU horen.

Van Londen naar Amsterdam

De Volkskrant schrijft vandaag dat het Amsterdamse stadsbestuur al contact heeft gehad met meerdere Aziatisch banken, die een deel van hun activiteiten zouden willen onderbrengen in onze hoofdstad, in plaats van Londen. Een woordvoerder bevestigt aan RTL Z dat er bedrijven zijn die in Londen en Amsterdam actief zijn, die activiteiten hebben verplaatst naar Amsterdam. Maar volgens de voorlichter "is het niet zo dat de telefoon sinds vrijdag roodgloeiend staat."

Amsterdam zou een populaire bestemming zijn voor bedrijven uit de City, door het gunstige belastingklimaat, de nabijheid van Schiphol en de meertalige bevolking, zegt bedrijfsconsultant René Buck in de krant.

Exodus van banken

Sommige grote banken hebben inmiddels al gezegd dat een Brexit forse gevolgen gaat hebben voor het aantal banen in Londen. HSBC speelt openlijk met de gedachte om 1000 banen over te hevelen naar Parijs, en investeringsbank Morgan Stanley zou volgens de BBC al bezig zijn om 2000 banen naar te verplaatsen naar Frankfurt en Dublin. De Amerikaanse bankgigant JP Morgan heeft zelfs gewaarschuwd dat een Brexit zomaar 4000 banen kan kosten in het VK.

Uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers blijkt dat de financiële sector in Londen een enorme tik te verwerken krijgt na een Brexit. 100.000 bankiersbanen in het Verenigd Koninkrijk zouden op de toch staan.

Één op de vijf vertrekt

Uit onderzoek van de Institute of Directors, een invloedrijke Britse club voor bedrijfsbestuurders, blijkt dat 20 procent van de ondervraagde bedrijven zou overwegen om (deels) te verhuizen naar een land binnen de EU.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van