Ga naar de inhoud
Bedrijven

DSM-ceo Sijbesma: Klimaatakkoord onmogelijk zonder Davos

Vier dagen lang komen staatshoofden, wetenschappers, topmannen en journalisten bij elkaar in het Zwitserse Davos. Naast onder meer Ban Ki Moon, Sheryl Sandberg en Joe Biden geeft ook DSM-ceo Feike Sijbesma acte de présence. RTL Z sprak met hem over achterkamertjes, duurzaamheid en de lage olieprijs.

Volgens hem gaat het in Davos over meer dan 'netwerken en borrels'. Het klimaatakkoord, in december gesloten in Parijs, was volgens hem niet mogelijk geweest als het bedrijfsleven vorig jaar in Davos niet al had uitgesproken 'We willen een stap maken'. Die steun van het bedrijfsleven was belangrijk voor de politiek om het klimaatakkoord te sluiten.

Het World Economic Forum vindt op een belangrijk moment plaats vanwege de onzekerheid over de wereldeconomie, zegt Sijbesma. Maar ook de vluchtelingenproblematiek in Europa en de klimaatverandering zal aan bod komen, denkt de bestuursvoorzitter van de chemiereus. Hij pleit voor een prijs zetten op de uitstoot van CO2, de lage olieprijs is 'een uitgelezen moment om dat te doen'. 

'Gezondere voeding'
Voor Sijbesma zal voeding centraal staan: hoe dat gezonder gemaakt kan worden, hoe alle vetten en suikers en andere negatieve effecten die de afgelopen decennia in voedsel zijn gestopt opgelost kunnen worden. Want hoewel er inmiddels medicijnen zijn ontwikkeld om ziekte door voedsel te bestrijden, is het beter dat de 'compositie van voedsel' anders wordt gemaakt. Daarbij is het bedrijfsleven nodig, maar ook overheden. Met hulp van DSM is in de afgelopen jaren al veel vooruitgang geboekt vertelt Sijbesma, onder meer met het VN-voedselprogramma dat DSM ondersteunt. 

Bekijk hier het hele interview met Feike Sijbesma: