Bedrijven

Ook Ryanair biedt mee op het noodlijdende Alitalia

24 juli 2017 19:52 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Wie Alitalia koopt krijgt daar een bijzondere passagier bij. De paus vliegt meestal met deze airline. Beeld © Getty Images

Prijsvechter Ryanair biedt mee op Alitalia, de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Het doet een niet-bindend bod. Die mededeling valt samen met zeer goede kwartaalcijfers.

De verwachting is dat de Ieren niet alle onderdelen van Alitalia wil hebben maar slechts onderdelen. 

De langeafstandstak van Alitalia zou een mooie aanvulling kunnen zijn op het korteafstandsnetwerk van de Ierse maatschappij. Volgens Italiaanse media is de interesse groot en zijn er al tien biedingen binnen. Onder andere Easyjet, Lufthansa en Etihad deden al een bod.

Faillissement

Bij Alitalia werd in mei de procedure voor een faillissement opgestart, nadat een herstructureringsplan om het bedrijf van de ondergang te redden op hardnekkig verzet stuitte van het eigen personeel.

Een overbruggingskrediet van de Italiaanse overheid houdt de grootste luchtvaartmaatschappij van het land nog altijd in de lucht. Maar Rome heeft al laten weten dat Alitalia, dat in 2008 ook al op het nippertje van faillissement werd gered, niet wordt genationaliseerd.

Thumbnail

Eerder dit jaar werd er heftig geprotesteerd tegen herstructeringsplannen. Beeld: Getty Images.

KLM en Transavia

Ryanair klaagde eerder deze maand nog dat het ook verder wil groeien in Nederland, maar dat het de daarvoor benodigde start- en landingsrechten niet krijgt. De prijsvechter vermoedt dat de Nederlandse overheid KLM en Transavia wil beschermen.

De luchtvaartmaatschappij gaat daarover klachten indienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Europese Commissie.

Ryanair voorziet concurrentie

Het gaat goed met Ryanair, vooral dankzij de vele vakantieboekingen had het een goed kwartaal. De nettowinst op jaarbasis verdubbelde; het ging met 55 procent omhoog tot 397 miljoen euro. De omzet nam met 13 procent toe tot 1,91 miljard euro. Het aantal passagiers klom met 12 procent.

Wel voorziet de Ierse luchtvaartmaatschappij toenemende concurrentie. Door overcapaciteit komen de tarieven voor tickets onder druk te staan. Ook concurrent Easyjet houdt hier rekening mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van