Eerder weigerde hij nog een salarisverhoging, maar met ingang van 2018 lijkt topman Paul Polman van Unilever er niet aan te ontkomen, zo blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf over 2017.
Unilever stelt in het verslag een nieuw beloningsbeleid voor, waar de aandeelhouders later dit jaar op de aandeelhoudersvergaderingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk over moeten beslissen. Unilever heeft in beide landen een beursnotering en daar horen dus twee aandeelhoudersvergaderingen bij.
Eenvoudiger (en meer)
Unilever zegt het vaste salaris van Polman te willen 'vereenvoudigen'. De Nederlander krijgt nu een vast salaris, een vaste toelage en een pensioenuitkering en deze drie componenten worden op één hoop geveegd. Per 2018 zou Polman één vast salaris van 1,44 miljoen Britse pond (1,63 miljoen euro) moeten gaan verdienen. Dat is dan wel 5 procent meer dan hij onder het huidige beloningsregime krijgt.
De variabele beloning wordt daarnaast ook 'vereenvoudigd'. Nu is nog sprake van één cashbonus en twee aandelenplannen. Eén van die aandelenplannen verdwijnt, maar de andere twee componenten van de variabele beloning worden zo aangepast dat Polman er per saldo nog eens 4 procent op vooruit gaat ten opzichte van de huidige situatie. De variabele beloning komt daarmee op 4,12 miljoen pond (4,65 miljoen euro) als de targets worden gehaald.
Unilever maakt het tot slot mogelijk dat Polman zelf meer investeert in aandelen Unilever. Als de aandelenkoers zich goed ontwikkelt en Polman voldoet aan de hoogst gestelde prestatiedoelen kan hij zo over vijf jaar tijd met bonussen en aandelen 21 procent meer verdienen dan onder het bestaande beloningsbeleid.
85 miljoen euro in tien jaar
Polman is sinds 2009 topman bij Unilever. In een eerder jaarverslag, dat over 2016, meldde Unilever dat hij in acht jaar tijd in totaal bijna 60 miljoen euro bij elkaar sprokkelde. Over 2017 komt daar 11,6 miljoen euro bij, zo blijkt uit het jaarverslag.
Als de aandeelhouders met het nieuwe beloningsbeleid instemmen, kan er in 2018 – bij goed presteren – nog eens 13,7 miljoen euro bovenop komen. Als Polman ook volgend jaar het hele jaar bestuursvoorzitter is, heeft hij in tien jaar tijd ruim 85 miljoen euro verdiend. Daarmee is hij een van de best verdienende topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven.