Bedrijven

Winst en omzet Ajax fors omlaag door mislopen Europees voetbal

27 februari 2018 11:06 Aangepast: 07 maart 2018 00:24
Bij Ajax spelen naar verluidt enkele 'miljoenenspelers'. Beeld © Archieffoto ANP

Het niet meespelen op Europees niveau is een fikse financiële aderlating voor Ajax. De omzet daalde in het afgelopen half jaar met 8 miljoen, de winst met 12,3 miljoen.

Dat er überhaupt winst gemaakt wordt, is te danken aan de verkoop van de spelers Davinson Sanchez, Kenny Tete en Jairo Riedewald. Vooral Sanchez leverde Ajax veel geld op: 42 miljoen euro. De club was 10,7 miljoen kwijt aan de transfers van Neres, Wöber en De Jong.

Zonder de transferinkomsten zou de club zelfs verlies hebben geleden. Het onderliggende resultaat is 4,4 miljoen euro, meldt de club. In het laatste halfjaar van 2016 was dat nog een plus van 2,7 miljoen.

Geen Europees voetbal

Dat komt vooral doordat er geen geld binnenkomt uit het halen van de groepsfase van een Europees toernooi. Ajax overleefde zowel de voorronde van de Champions als de Europa League niet. Dat is ook terug te zien in de omzet, die daalde van bijna 55 miljoen naar iets minder dan 47 miljoen.

De club, tweede in de competitie, verwacht voor het hele gebroken boekjaar ook een operationeel verlies, maar wel een netto winst. 

Eigen vermogen verder omhoog

Het eigen vermogen van de club steeg met ruim 16 miljoen en bedraagt inmiddels 175,5 miljoen euro. Presentator Peter van Zadelhoff heeft wel wat ideeën wat de club met dat geld kan doen: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van