Bedrijven

Chinese overheid grijpt hard in bij Vivat-moederbedrijf Anbang

23 februari 2018 07:50 Aangepast: 08 oktober 2018 09:19
Topman Wu Xiaohui rent weg voor journalisten. Beeld © Getty Images

De Chinese overheid heeft hard ingegrepen bij Anbang, een van China's grootste bedrijven en eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat. Topman Wu Xiaohui wordt vervolgd en het bedrijf is onder curatele gesteld van een toezichthouder.

Die toezichthouder, de China Insurance Regulatory Commission (CIRC), zal voor minstens een jaar de leiding van het bedrijf overnemen, schrijft persbureau Reuters. De reden is dat Anbang wetten heeft overtreden die de financiële gezondheid van het bedrijf 'serieus in gevaar kan brengen'. 

Topman en grootaandeelhouder Wu Xiaohui wordt vervolgd vanwege fraude. Hij was al sinds juni op non-actief gesteld, officieel vanwege 'persoonlijke redenen'. 

Miljardenovernames

Anbang is volop bezig geweest met miljardenovernames in het buitenland. Zo kocht het bedrijf behalve Vivat in 2015 ook vastgoed en financiële dienstverleners in Europa en de VS. Vivat is het moederbedrijf van Zwitserleven, Reaal, nowGo en Actiam. Anbang is tevens de eigenaar van het Waldorf Astoria hotel in New York. 

De investering in het roemruchte hotel is typerend voor waar het mis is gegaan bij Anbang, vertelt correspondent Sjoerd den Daas. "Bij Anbang was een mismatch tussen de manier waarop de investeringen werden gefinancierd en wat die vervolgens opleverden. Zo'n hotel levert op de lange termijn enkele procenten rendement op, maar de koop ervan werd gefinancierd met kortlopende polissen waar wel 8 procent aan rente over uitbetaald moest worden."

'Nieuw hoofdstuk'

Het ingrijpen past in de lijn van ontwikkelingen van het afgelopen jaar, maar kwam toch als een grote verrassing. "Dat de overheid echt de regie overneemt, dat hebben we nog niet eerder gezien op deze manier", zegt Den Daas.

"Risico's voor de economie inperken door in te grijpen bij bedrijven die hun hand overspeeld hebben is een nieuw hoofdstuk", aldus Den Daas. "De overheid probeert ze op deze manier te redden voordat ze echt over de kop gaan."

'Veelzeggend dat topman niet gespaard wordt'

Dat topman Wu Xiaohui niet gespaard wordt, laat zien dat het de overheid menens is. "Wu Xiaohui is getrouwd met de kleindochter van Deng Xiaoping, een van de grote leiders van weleer", vertelt Den Daas. "Dat iemand met zo'n goed politiek netwerk ook slachtoffer wordt van deze anticorruptiecampagne van de overheid, is veelzeggend."

Het team dat nu vanuit de overheid leiding gaat geven bij Anbang zal zich vooral bezig gaan houden met de verkoop van veel van die buitenlandse bezittingen, schrijft Reuters. Halverwege vorig jaar probeerde de Chinese overheid Anbang al te dwingen dit te doen, maar dat leverde blijkbaar nog niet genoeg resultaat op, aangezien de overheid nu harder ingrijpt. 

Reactie Vivat

Toezichthouder CIRC zegt dat de rechten en belangen van klanten en andere belanghebbenden beschermd zullen worden. 

De stap heeft voorlopig geen gevolgen voor Vivat, laat een woordvoerder weten. "Vivat is een zelfstandige vennootschap, vallend onder Nederlandse wet- en regelgeving en toezicht en is goed gekapitaliseerd", aldus woordvoerder Hidde Kuik. 

Minister Hoekstra: 'zorgelijk'

Het bericht over het ingrijpen van de Chinese overheid baart minister van Financiën Wopke Hoekstra zorgen, laat hij weten voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Volgens hem is er echter geen enkele reden om aan te nemen dat er problemen zijn bij Vivat, zegt hij tegen politiek verslaggever Ron Kragten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van