Bedrijven

Zakenbank NIBC en distributeur B&S naar Amsterdamse beurs

26 februari 2018 08:21 Aangepast: 26 februari 2018 17:06
B&S levert onder meer aan de taxfreewinkels op Schiphol. Beeld © Archieffoto ANP

Twee Nederlandse bedrijven maken binnen enkele weken de stap naar de beurs. Eigenaar JC Flowers verkoopt 35 procent van zijn belang in zakenbank NIBC. Bij taxfreedistributeur B&S Group zijn het de twee huidige eigenaren die hun belang willen verzilveren.

De beursgang van NIBC vindt de komende weken plaats, wanneer precies is mede afhankelijk van marktomstandigheden, meldt het bedrijf. Datzelfde geldt voor de beursgang van B&S Group. Beide bedrijven melden nog niet hoeveel de IPO's moeten opleveren.

Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In 2008 wilde eigenaar JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging niet door vanwege de financiële crisis.

'Sterk jaar'

Bij de bank verdubbelde de winst vorig jaar tot 213 miljoen euro, van 104 miljoen euro een jaar eerder. Dat was ook te danken aan de verkoop van vastgoed in Duitsland. Topman Paulus de Wilt sprak bij de cijferpublicatie van een 'zeer sterk jaar' waarin de Haagse bank onder meer groeide op de hypotheekmarkt.

NIBC werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering. De bank moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. In 1986 werd de bank naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg. Sinds 2005 is de bank in handen van investeerder JC Flowers, onder de naam NIBC Bank.

Taxfree-leverancier

B&S levert onder meer voeding, cosmetica en drank aan bedrijven die de producten belastingvrij verkopen zoals de meeste grote Europese cruiserederijen, Schiphol en KLM, maar ook aan legerbases die opereren onder vlag van de Verenigde Naties en de NAVO. Het bedrijf koopt verder producten goedkoop in bij grote merkfabrikanten, voor retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat.

Het geld dat wordt opgehaald met de beursgang wil het bedrijf gebruiken om uit te breiden in het Midden-Oosten en in Oost-Azië. Daarbij worden overnames niet uitgesloten. 

Cashende eigenaren

De twee huidige eigenaren, Willem Blijdorp en Bert Meulman, zijn nu nog via twee in België gevestigde bedrijven aandeelhouder van in totaal 95 procent. De laatste is bestuursvoorzitter, de eerste de grondlegger en stuwende kracht achter de groei van het bedrijf.

Blijdorp blijft in eerste instantie wel meerderheidsaanhouder. Hij en Meulman willen over de langere termijn sowieso aandeelhouder blijven. 

De resterende vijf procent van de aandelen is eigendom van B&S Participations BV, bedoeld om bonussen voor managers die in aandelen worden uitbetaald te beheren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van