Bedrijven

Winstwaarschuwing PostNL, koers met dik 15 procent onderuit

26 februari 2018 09:58 Aangepast: 05 augustus 2019 07:44
Het sorteercentrum van PostNL in Waddinxveen. Beeld © Archieffoto ANP

PostNL verwacht dat de onderliggende winst in 2020 ruim een kwart lager uitvalt dan waar het eerder vanuit ging. Beleggers zijn vanzelfsprekend niet blij, het aandeel kelderde kort na opening van de handel.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers waarschuwt PostNL dat nieuwe regelgeving van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer geld kost dan verwacht. Onder de nieuwe regels kunnen andere postbedrijven meer gebruik maken van het PostNL-netwerk. PostNL mag voor de post die het namens concurrenten bezorgt, geen hoger tarief rekenen.

Onlangs verloor PostNL een rechtszaak tegen dat besluit van de ACM.

Winstwaarschuwing

In 2015 vreesde PostNL voor een impact van 30 tot 50 miljoen, vandaag meldt het bedrijf dat de strengere ACM-regels een schadepost van 50 tot 70 miljoen opleveren.

Mede als gevolg hiervan komt PostNL met een winstwaarschuwing: eind vorig jaar verwachtte het bedrijf een onderliggend resultaat van tussen de 300 en 380 miljoen euro in 2020. Vandaag schroeft PostNL deze verwachting omlaag tot 230 tot 300 miljoen euro.

Nieuwe bezuiniging

PostNL kondigt aan dat het verder gaat bezuinigen. Om de daling van het aantal verstuurde brieven en kaarten te verzachten, gaat het bedrijf op de middellange termijn structureel 40 miljoen euro minder uitgeven aan diensten zoals IT en personeelszaken. 

Of dat banen gaat kosten, is niet duidelijk. In een persbericht meldt bestuursvoorzitter Herna Verhagen dat het vooral gaat om bezuinigingen op 'overhead'. De bezuinigingen zullen in 2021 'zichtbaar' zijn. 

De bezuiniging is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat het volume van de briefpost opnieuw verder gedaald is. Het bezorgen van brieven was goed voor een kwartaalomzet van 504 miljoen euro, tegen 540 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2016. 

Meer pakketten

Waar het wel goed gaat, is bij de bezorging van pakketjes: de divisie pakketbezorging was goed voor 321 miljoen euro aan opbrengsten, tegen 271 miljoen euro een jaar eerder. Dat zorgde ervoor dat de totaalomzet steeg van 955 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2016 tot 980 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het onderliggende operationele bedrijfsresultaat kwam in het vierde kwartaal uit op 98 miljoen euro, dat was 12 miljoen euro minder dan een jaar eerder. De nettowinst was ook lager dan in 2016: 59 miljoen euro ten opzichte van 84 miljoen een jaar eerder.

Voor dit jaar wordt een bedrijfsresultaat verwacht van 160 miljoen euro. PostNL verwacht de nodige kosten te zullen moeten maken, onder meer op het gebied van logistiek.

Omzet uit e-commerce omhoog

Het bedrijf sloot 2017 af met een omzet van bijna 3,5 miljard euro, tegen ruim 3,4 miljard euro in 2016. Ongeveer 38 procent van de opbrengsten haalde PostNL uit diensten die gerelateerd zijn aan e-commerce. Dat was een jaar eerder nog 33 procent.

PostNL stelde voor om 0,23 euro per aandeel aan dividend uit te keren. Ook voor 2018 belooft Verhagen een 'proactief' dividendbeleid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van